Sunday, September 25, 2011

Kajian Filem - Attack The Block

Assalamualaikum

Setelah 2 minggu naik belajar, nampak sangat aku dah tidak mengaktifkan blog aku. Makin melupakan. Idea ada, masa je yang tiada. Nak tulis panjang-panjang memakan masa. Makanya, disini aku update-lah blog aku ni dengan kajian filem yang aku baru tengok baru-baru ini yang bertajuk 'Attack The Block'.

'You're better off calling the Ghostbusters, love.'

Story:-

WARNING! SPOILER AHEAD!!

Pernah tengok filem Shaun Of the Dead? Hot Fuzz? Kalau tak pernah aku cadangkan sila tengok. This film was directed by Joe Cornish, friend of Edgar Wright that brought you Shaun Of the Dead and Hot Fuzz. He is also the man behind those movies. The story is simple; aliens invade the south London, and the hoodlums kids going to defend their homes. Asalnya ada seekor alien betina jatuh ke bumi dan geng kana-kanak yang nakal dan jahat ni pergi bunuh alien tu sebab alien tu cakar muka main character, Moses. Disebabkan tak puas hati, mereka pergi bunuh alien itu. Rupa-rupanya alien betina ni jatuh ke bumi bukan saja-saja. Ianya musim mengawan bagi spesis alien ini, dan kemudian terdapat berpulu-puluh alien jantan turun ke bumi untuk mencari alien betina itu. Tetapi mereka tiada mata dan hanya menggunakan deria bau untuk mengesan alien betina itu. Oleh kerana alien betina dah mati, bau itu telah melekat dekat budak-budak itu. So alien-alien jantan pun kejarlah mereka dan membunuh satu persatu apabila mendapati mereka bukan alien betina.

'Hi! May I come in?'

So kenapa dekat South London alien ni jatuh? Kebetulan. Jatuh kat Malaysia mampus Razak Mohideen nak buat filem ni, hahaha. So apa specialnya filem ini berbanding filem-filem mengenai alien invasion yang box office? Tiada pelakon terkenal dan expectation yang terlalu menggunung menyebabkan filem ini berjaya melepasi expectation bar yang dikhendaki. Lagi satu biasanya kalau alien invasion mesti nak guna hero dan heroin. Hero kuat tak mudah kalah. Ada juga dalam filem ini tapi hero filem ini merupakan seorang budak nakal berumur 15 tahun. Bukan setakat nakal, tapi jahat lagi. Kiranya ada geng-geng la, merompak, memukul. So director nak mengenegahkan character jahat sebagai hero. Cool gak. Orang baik je jadi hero. Orang jahat pun nak jadi hero. So expectation cerita aku agak tinggi gak sebelum tengok cerita ni sebab Nick Frost (Shaun Of the Dead, Hot Fuzz, Paul) berlakon. Mesti lawak cerita ni aku fikir. Well expectation aku sampai walaupun Nick Frost tak berlakon banyak sangat. Ada gak lawak-lawak zaman urban yang membuatkan aku tergelak. Oh, kene ada subtitle bagi yang hearing-impaired macam aku. Slang British dia sangat pekat.

Acting:-

Okay. To reviewed about the acting are very difficult. This is because most of the actors/actress in this film are new, fresh faces. So the acting I can say is very childish type. Lakonan kurang mantap, mungkin kerana masih kanak-kanak and experience tentang lakonan dan emosi masih tak banyak. Nick Frost punya lakonan pun tak banyak boleh komen. Jodie Whittaker- dah lama berlakon gak tapi untuk cerita-cerita yang kurang famous. Lakonan dia saja nampak matang dan penuh ekspresi. Disebabkan di awal-awal cerita dia kena rompak dengan geng-geng jahat ni, so dia tak anggap budak-budak ni hero walaupun dia diselamatkan oleh budak-budak ni dari dimamah alien.

'My fucking hero!'

Lakonan seterusnya adalah untuk alien. Alien betina tak dapat nak describe lebih-lebih sebab sekejap je kemunculannya. Alien jantan dalam filem ni sangat stylo. Lakonan mereka macam biasa, nak makan manusia dan bersenggama je. Tetapi characteristic diorang sangat style. Tiada mata, dan hanya gigi saja yang glow in the dark. Yang lain, badan, kaki dan tangan semua diselaputi oleh bebulu hitam. Agak ganas rekaan alien sebab fokus dekat gigi dia je.

macam ni lah lebih kurang rupa alien tu. Di olah design oleh Alex Pardee.

Action:-

Action dia menarik. Bunuh-bunuh ada. Fist fighting takde. Bunuh alien pakai pedang, pistol, dan fireworks. Style. This is an action comedy film so xleh expect ada big futuristic guns. Budak-budak, so guna barang-barang yang ada di sekeliling saja lah. Logic.

Rating:-

Aku bagi 7.8/10 sebab aku suka filem ni lain dari tipikal filem alien invasion. Budak jahat pun sebenarnya baik. Pest watak yang menarik tapi kene diolah lagi watak dia, mungkin akan jadi seorang pelakon indie yang hebat ala-ala rocknrolla punya character. End.

alien! lariii!!!

kacak tak kami?

No comments: