Thursday, August 11, 2011

RAGE 2.0

Assalamualaikum

Lately ni aku terlalu asyik mendengar album baru Trivium-In Waves yg baru saje di-releasekan baru2 ini, tapi keje aku donlod secara haram je, hahahaha..tapi kalo korang berminat nk tau lagu diorang camne, sila tekan ini ----tekan aku! Jangan tertipu dengan lagu ini kerana lagu yg lain tidak seperti ini, hahaha..tapi ape2 pun itu bukan ape yg aku nk cite dalam post kali ini, itu hanyalah intro @ mukadimah. Intro aku dgn isi cite aku nk cite xde kene mengena pun. Kali ni aku nk rage xdelah rage tahap mcm K-Pop haritu, sebab topik ni boleh singgung ramai pihak kalo x betul cara nk rage-nya. Isu aku nk cite adalah mengenai model bertudung. Trust me this post will butthurt many people. Raging Time!

First and foremost...

'segala yang tertulis adalah dari segi pandangan aku, tidak kene mengena dengan yang hidup atau yang mati kecuali rakan2 aku yang sekepala ngan aku, yang x sekepala...lantak hape aku'

impak mengenai perkara ini sama macam demam K-Pop, tbe2 sana sini, dalam mags, tv, internet, iphone, dalam memory card kamera seseorang penuh ngan model bertudung..aku sgt suka kerana makin ramai orang telah berubah ke arah kebaikan terutamanya wanita, yg telah mula menutup aurat mereka. Its a good thing but it's not a good thing when posing yourselves in front of cameras to be publish on any medias. sebelum2 ni xde plak sibuk nak jadik model bertudung tp bile start dengan gaya tudung Yuna dan Hana Tajima, semua dok sibuk gak nk jadik model tudung..

nak jadik boleh tapi sebab byk sangat yg jadik model, siap ade group kt fb lagi 'Pencarian Model Bertudung', aku dah mcm 'WHAT THE F---~~!!!'. Tujuan memakai tudung sebab nk jadik model adalah sangat suxxx. siap ade bt gaya rupa duckface lg, gile ape. Terus x rase muslimah bile tgk, rase mcm nk tumbuk muka ko adelah. nak jadik boleh, aku xde masalah. Tapi kenelah ade syarat2 die. Di bawah ini aku letakkan syarat2nye:-

-tidak ketat hingga menampakkan bentuk badan
-tidak nipis
-tudung hendaklah meleapsi paras dada
-tidak diperagakan dihadapan ajnabi seperti catwalk dalam peragaan fesyen
-tidak berhias atau bersolek

aku cedok dari blog ini ---tekan aku!

'eh ko ni kenapa nak rage sangat! orang dah berubah ke arah kebaikan pun nak tegur.'

ye betul. aku dah cakap kat atas td, ko dah berubah tu bagus tapi niat asal jangan salah. ko jadik model tu dengan pakai makeup, posing gaya mcm ish2~, semua perhiasan lip lap lip lap kat badan, ko bagi org tgk ko berposing maknanye.

'orang baru nak berubah dah mcm2 kritikan. niat x betul la, pakai tudung sbb puasa la, ape la'

eh ko ni. apahal butthurt sangat, akakaka. ok aku rephrase balik ayat aku. aku semak dengan model bertudung yg makin berlambak sekarang ni. Kebanyakkan mereka tidak menepati syarat2 dalam penutupan aurat mereka.

- ape pakai tudung ade bonjol kt atas kepala. dah mcm nefertiti dah aku tgk.

ni nama die queen nefertiti. penggerak dalam revolusi menyembahan dewa matahari (cedok dari wikipedia)

tujuan memakai tudung adalah untuk menutupi rambut dari ditatapi orang. abes kalo dah ade bonjolan kt atas kepala terang2an la ko da menampakkan bentuk luaran rambut ko yg disanggul. Kan ke x elok tu. Geli ko tau, geli . Mcm ada alien nk terkeluar dari kepala ko, ataupun ko mmg berkepala cmtu aku xleh salahkan ko la.

- Ber-makeup. Ko nak make-up, jgn tunjuk kt org len. X elok. Ko berhias atas tujuan untuk tampak menarik di depan kamera. Ape jadah??~~Itu umpama ko nk beritahu semua orang

'aku lah muslimah yg paling ayu sekali, tengok la, tengok la..'

satu je aku nk cakap. Make-up menjadikkan rupa ko lg menakutkan dari wajah yg asli. Hape pakai make-up tebal2 sampi merah pipi. Celak abes tebal pastu pakai bulu mata palsu lg. What the hell. Ini ko nk promosi tudung ke ko nk promosi rupa ko? Tujuan ko jadik model tudung ialah untuk mempromosi diri sbb xde jantan nk tgk aku kalo aku x jadi model? Atau ko mmg suka berhias sbb rasa diri tu sangat lawa? Atau ko mahukan kemasyhuran yg tidak terhingga? I don't know.

muka aku nmpk natural x? hahaha~ inilah hasil make-up nyahh~

- Cara tudung yg ko pakai. Sekarang ni macam2 fesyen keluar mcm kuih2 kt bazaar. Macam2 style smpai rasa semak dan leceh. Masalahnye kalo style tu kene cara die xpe gak, ni gaya mcm Assassins Creed pun ade (idea Luqman)

ni mamat assassins creed, altair..die pakai tudung smpi tutup mata die

saya ade gaya ala assassins creed x? altair tiru style saya la~

mampus la sape tiru sape. yg aku tahu disebabkan tudung altair ni telah diperkenalkan ramai orang mula memakai tudung sebegini sebab dirasakan cantik dan bergaya kasual utk zaman moden teknologi ini. Haa tu la korang, ikut sangat ape orang buat. X smua orang yg tiru gaya altair ni kene. Ade aku tgk haritu kecik2 lagi dah pndai bergaya, serasa2 aku baru sekolah tingkatan 1@2, tp kuar jalan2 tudung ala altair. Gempak but gampang. Pakai longgar2 kenapa? Tudung cara dulu xde style? Pkai tudung sbb nk style la niii..ooo, kalo cmtu kawe tokle kato apo dah..ikut hang la nak bt lagu mane~

- Pemakaian pakaian. Ini banyak nak cite ni. Cara pakai tudung dah salah, cara pakai baju sluar pun salah. Ape pakai baju tp dada nmpk bentuk, lengan nmpk bentuk kurus ka montel ka. Pastu tudung tu kalo bole pakai tutup dada, bukan sangkut atas dada. Jangan bagi aku sebagai seorang lelaki rasa tertarik nk lihat sangkut atas ape tu. Ada lagi teruk pakai style kemeja kotak2 tp lengan pendek. Ko ingat ko abes style la bt fesyen tah pape? Apa hal nak tunjuk lengan berbulu musang kt orang, x mau do, x ingin. Pakai baju jgn ketat2, pakai seluar jangan ketat2. Kalo x ape guna tutup kepala, bawah semua shape ade nmpk. Pakai biar longgar, kalo org nmpk lawa, tetap lawa gak walau pakai longgar mana skali. Ko pakai ketat mana pun kalo x lawa tetap orang x mau pandang pun. Pastu jenis yg pakai blouse@ skirt labuh tu. Warna bukan main, warna nk tarik perhatian je, cerah2, pelangi lah..lantak ko lah tapi jangan pilih kain yg lutcahaya. Ko jalan wktu pagi leh nmpk bentuk kaki ko, itu dah x bole dik. Aku x mau tgk tapi aku dah tertengok nk bt cmne. Pastu dok pakai perhiasan atas badan, metal cladding semua penuh, lip lap lip lap, huihhh..mak datin x pakai tudung kalah nangis tgk ko punye lip lap~..jangan dik, x elok. Bt kene kebas dengan perompak je lip lap2 tu. Pastu kalo tgh panas, matahri kene lip lap ko pantul kene mata aku, silau. Aku x suka silau. Aku suka M. Daud Kilau.

'ah ko cakap mcm ko ni bagus sangat, tah2 bulan puasa ni je ko jdk baik..dulu bukan main jahat'

ye, aku memang jahat dulu smpai la ni masih jahat lagi. Aku belum cukup baik untuk tegur korang tapi tegur menegur itu tidak salah. Parent tegur pun x tentu lg ko berubah. Aku rasa idola ko berubah baru korg nk berubah kot. Iyelah zaman sekarang ialah zaman tiru meniru. So aku rasa tidak salah aku menegur bende yg aku rasa tidak elok.

Aku sebenarnye bengang dengan ade sekumpulan photographer yg aku jumpa taun lepas kalo x silap aku. Aku bengang sebab diorg amik gambar model muslimah kat masjid besi putrajaya. Abes smua peralatan ko bawak. Yg si modelnye pun bergaya tepi air pancut, tepi tembok, tangan kt dahi, tangan sebelah lagi kt skirt labuh konon2 ditiup angin. Aku masa tu baru lepas solat zohor. Terus nampak bende2 camtu x rase syiok la kawan. Abes rasa insaf dan muslimah la ko shoot model2 tu kt masjid? Kalo secara rendah diri shoot xpe, ini ngan make-up tebal, sanggul lagi tudung ko, pakaian ko menampakkan tubuh, aiii~~. Aku baru lepas sembahyang aku dah kutuk2 orang.

Sekarang ni ade pertandingan mencari model bertudung. Di-sponsor oleh butik mana2 ataupun barang2 kosmetik yg sponsor. Dah mcm2 gaya dah aku tgk dorg dengan tudung mcm2 style dicuba walaupun x kene tapi kalo makeup dan pakaian kene, msti bole jadik cantik punya. Dah mcm America's Next Top Model dah gayanye. Siap ade runway lagi. Haa tayang2 diri ko tu, tayang. Ade judge atau x itu aku x sure la tapi kalo ade aku rase kelakar. Ape yg die nak judge? Cara pakai tudung ni kalo lilit ke belakang baru ade ummph? Tudung kamu ni wrna die x menonjol? Gitukah? X tau lah aku. Aku hanya buat andaian di situ. Kekadang aku terpikir, ko nk cari model bertudung ramai2 ni nape? Kurang model dah ke? Apsal x suruh patung supermarket tu je yg pakai tudung? Diorg xdehal ko nak make-upkan ke, celakkan mata ke..terima je dorg. Model patung tu kalo ko pakaikan baju ketat pun xde dosa dpt kt patung itu ataupun kaum lelaki kecuali lelaki yg teruja tgk patung.

Dari pandangan aku, x salah sebenarnye ko nk jadik model ke ape smua, tapi sebab semakin semak, kt tv la, kt fb la, ade je gmbar model2 bertudung. Aii semak! SEMAK!! Aku pernah berkata kepada ex aku dulu jangan pakai tudung style pelik2 sebab aku x suka. Aku suka tudung style zaman lama2 dulu. Aku x tau ape name die tapi lagi kene ngan muka korang. Mungkin sebab dah terbese tgk tapi aku rase tudung style baru ni lagi pelik aku tgk korang.

Maaf lah aku x tegur secara baik, tapi kt sini aku bukan nk tegur pun. aku nk marah. Nk tegur byk blog len dah buat bnde ni tapi aku rasa mngkin kebanyakkan model bertudung x men blog atau tiada capaian internet yg laju. Plaing laju yg die boleh capai ialah FB. So mereka banyak tidak tahu syarat2 yg seeloknye untuk menjadi model muslimah ni. Kasihan. Ape2 pun kalo nk jadik model bertudung ni jangan lah perangai x elok plak kan. Tibe2 tgk kaki sosial tapi pakai tudung. Ape kejadahnye itu. Haa yg x pakai tudung tgh baca ni jangan igt aku kutuk model bertudung korg terlepas. Pakai lah tudung, tutup aurat. Xde dlm Al-Quran suruh pakai tudung tapi disuruh tutup aurat, so ko nk tutup rambut ko pakai ape? Kotak? Topi pengakap? Tudung tu la yg paling senang dan mudah.

Mungkin aku akhirkan post aku kt sini je la. Nak merepek banyak lagi tapi aku x mahu tambah lagi dosa aku marah2 bulan puasa ni. Lagipun aku x marah sangat kaum2 ni berbanding kaum2 K-Pop. Yg tu memang buat aku marah. Yg ni buat aku rasa semak. So seelok2nye korang berpakaian lah ikut syara' kalo nk jadik model. Posing2 pun xyah la. Orang nk tgk tudung bukan tgk orang yg pakai tudung. Ko pakai mmg cantik tp kalo org lain yg pakai tu x cantik xde mkna gak. Buat die jeles ngan ko je. Bila jeles jadik dengki. Bila dengki mula lah keluar niat nk bersaing secara x sihat. Plastik surgery la, make-up dari make-up artis terkenal la. Pembaziran je. Merendah2 diri dan bersederhana itu adalah yg terbaik. Oleh itu aku akhiri post aku kali ini dengan pantun dua kerat:-

Di sana menanti di sini menunggu,
Bila mati malaikat tunggu.

Sekian, wassalam.

12 comments:

Anonymous said...

Tahniah!karya anda saya terima.sy wanita!

akue said...

terima kasih kerana menerima.

Anonymous said...

sekadar tambahan.. ingat semula kata-kata "solat mencegah dr prbuatan keji dan mungkar"... prsoalan andai masih mksiat msih mnjadi ruji sharian wlau solat tidak kte lupakan... dmanakah letaknya kebenaran kata-kata tersbut.. slidik smula mana silapnya.. ssungguhnya solat itu mudah.. solat itu indah... =)

akue said...

trima kasih anon..

solat itu lah pencegah segala bnda yg dilarang tetapi jika masih berlaku lagi maksiat maka itu mksudnya solat yg dilakukan tidak ikhlas, hanya sekadar melaksanakan sbagai cukup syarat..jika diteliti setiap apa yg dilakukan ketika solat, ape yg dibaca ketika solat nescaya tidak semudah itu melakukan kemungkaran..just my opinion

eddykacak said...

rajin menaip ye bang=D

akue said...

eddykacak: bukan selalu..time2 cuti cmni je la baru dapat menulis

AnOkMeKyAm said...

tahniah..smpai skang saya masih ingat kata2 anda dulu.

akue said...

Anok mek yam:

this is only my opinion. kalo rase ade salah bole kemukakan

Rumah Kecil Tepi Bendang said...

K I S A H : adik: abg tahu x bila perempuan yang x tutup aurat akn mula menutup aurat?
abg: p haji la dik, masa kahwin, kan?
adik: salah, teka la lagi
abg: masa dh dpt hidayah Allah kn?
adik: salah,nak tahu jawapannya x, senang ja
abg: apa dia dik?
adik: tadi ustzh ckp kt sekolah, perempuan akn menutup auratnya apabila dia dikafankan,akn tutup buat selamanya...

Anonymous said...

tegur menegur sesama islam, lain konsepnya dengan membuka aib / mencela orang secara terbuka macam ni. tu pun satu issue tapi ramai yg tak perasan. nauzubillah..

akue said...

rumah kecil tepi bendang: time tu smua orang akan tutup aurat, xyah dipaksa
anon: tidak ditujukan kepada orang2 tertentu hanya golongan2 tertentu. aku bukan tegur. aku marah, hahaha

Anonymous said...

post kat entri ni menarik -- http://goo.gl/mlsJM