Thursday, August 25, 2011

PUNDEK: Episode 4 - A New Hope...I Hope~

The Saga Continues..


Lepas ko dah bengang dengan lecturer ko, ko pun masuk ke kereta dengan perasaan sedih. Ko nak balik rumah dah ni. Nak buat keje yang tergendala semalam. Sampai kat simpang tiga dekat dengan kedai Mak Yam, ko memperlahankan kereta untuk memeberi laluan kepada kereta yg dekat jalan besar. Disebabkan simpang tiga ni traffic light die rosak (dah seminggu rosak xde orang nak report, ko pun sama malas report), maka ko menunggu bila ade chance nak kuar pecut masuk jalan besar. Ko nak amik ke kanan so kene tunggu la, kalo amik ke kiri x payah nak tunggu2. Tibe2 ko dah nampak ade satu chance boleh kuar tapi ruang yang ade x begitu meyakinkan ko (ko bawak Kancil so pickup kureng). Ade satu kete Proton Neo ni nampak gaya macam laju tapi x laju sebenarnye. Tiba2 ini yang berlaku.

iyee..bende ni kerap berlaku kepada semua orang..

PUNDEK SETAN yang membawa Proton Neo ni sebenarnya nak belok ke kiri. Ye, belok ke kiri bukan nak pegi straight dan tidak memberi signal. Ko terus membuka tingkap sisi ko dah menunjukkan tanda 'finger' ke arah driver Neo tersebut. Ye, ianya lady driver yang bernama PUNDEK SETAN (kebanyakkannye memang betul, jangan nak tipu). Kalo belakang Neo tadi xde kereta xpe gak, memang kalo die belok kiri tibe2 ko still boleh kuar lepas tu. Tapi belakang Proton Neo tadi ade banyak kereta, so ko xleh kuar lepas die belok. Kalo die signal awal2 tadi, ko dah boleh kuar dengan senang lenangye. Tapi sekarang ko kene tunggu lagi 3 minit sebelum traffic light kat hujung jalan tu merah. Perasaan ko meluap-luap nak meletup. Dahla tadi Pn. Shikin buat hal parking kereta x betul, lady driver lak tu, makanya ko berhasrat untuk memancitkan tayar Pn. Shikin pulak bagi melepaskan geram terhadap lady driver tadi.

kalo stereng kete diperbuat dari keju, dah lama ko makan.

Harapan kau untuk melihat perubahan nasib daripada ditimpa pundek berkali2 kecundang. Kau pun sampai ke rumah, cabut2 soket wayar PC kau semua, dan memasukkan ke dalam kereta. Sekarang tujuan hidup kau adalah untuk sampai ke studio dengan selamat daripada pundek2 yang berkeliaran mencari mangsa. Sesampai di studio, kau siap memasang PC semua, kau pun terus memulakan kerja kau. Hati kau sedang membara tapi design mesti disiapkan. So ketika kau membuat kerja kau selamat dari sebarang perkara2 yang tidak best. So terus skip cerita ni sampailah hari Isnin, iaitu hari presentation design kau.

*credit to Mamat ni for this next idea*

Pada hari presentation kau, walaupun ko kene tiau ngan lecturer2 sebab banyak bende yg nak kene ubah, kau rase best sebab tiada bende2 yang tak best berlaku kat kau. Kau mencari Pn. Shikin. Tapi membe2 ko cakap Pn.Shikin tak datang sebab tibe2 buat last minute family trip ke Bali. Cibai betul. Tau2 je ko nak jahanamkan kete die, die leh gi bercuti lak. Xpe lah, kau berhasrat untuk pegi jalan2 ke The Store Plaza Alam Sentral, sesaje window shopping. Sesampai kau di The Store itu, kau pun pegi ke tempat pakaian lelaki, nak usya2 baju yang boleh buat tido (admit la ko tak cari baju2 nak buat g jalan2 dekat The Store lagi). Tibe2 kau didatangi promoter bahagian baju lelaki itu, seorang gadis kecil.

PROMOTER: Ye bang, cari ape?
YOU: Err, saje tengok2 jap
PROMOTER: Kitorang hari ni ada sale sampai 75% untuk barang2 kat sini
YOU: Oh ek, ok2..xpe2, saya tengok2 dulu eh
PROMOTER: Haa, yang kat sini semua new arrival bang, baru sampai stock ni semalam
YOU: Aaa..aaa..aaa

Ko macam malas nak layan promoter tu, maka ko berjalan laju meninggalkan kawasan itu dan menuju ke kawasan sarung bantal, cadar, etc. Tibe2 lagi seorang promoter lain dan merupakan seorang lelaki lembut. Lembut bukan pondan.

PROMOTER: Ye bang, cari ape?
YOU: Err, saje tengok2 jap
PROMOTER: Kitorang hari ni ada sale sampai 75% untuk barang2 kat sini
YOU: Ye ye, aku tahu. Tadi ade sorang minah tu dah cakap
PROMOTER: Haa, kalo yang kat sini semua new arrival bang, baru sampai stock ni semalam (buat dek dengan statement ko)
YOU: Aaa..aaa..aaa

PUNDEK punya promoter. Tau la dapat comission lebih kalo dapat jual barang kat kau, tapi kau hanya berhasrat untuk usya2 saja, tiada niat untuk membeli. Selepas kau tidak melayan mamat tu, kau usya2 barang2 lain. Walaupun kau tak diganggu promoter itu, tapi kau dapat merasakan mata die memandang setiap perilaku kau. Kau jadi kacau. Keadaan itu menyebabkan kau kabut dan serba salah. 'PUNDEK tol, aku nak tengok2 je la weh, korang ni tak pernah window shopping ke' jerit ko ke mamat promoter tu sambil melangkah keluar dari The Store. Kau akhirnya tidak dapat mengawal perasaan lagi. Ko terus ke kereta ko dan beredar dari situ. Misi kau ialah singgah McD dan men internet (ko dah cucuk duit dah, masa aku skip cite)

saya, ye saya, nak usya je. paham? tak paham? bodoh

Lepas ko drivethru McD, kau pun kembali ke studio. Tibe2 kau dapat idea nak tulis pengalaman PUNDEK kau sepanjang hari semalam dan hari ni dekat blog kau yang kurang aktif (asik men FB je). Disebabkan kurang berpengalaman dalam menulis blog ni, kau pun usya2 blog blogger2 yang feymes2 tidak kurang juga yang amatur seperti kau. Usya punya usya, kau termasuk ke dalam satu blog seorang gadis. Kau tengok gadis itu membuat muka seperti ini.

this is not cute. not cute at all.

WHAT THE PUNDEK!!! Kau rasa sangat geli bile melihat rupa gadis itu. Kau rasa macam nak cari tali rafia dan ikat mati muncung mulut die ketat2. Biar padan muka dia x boleh makan, akakakaka. Tapi kau berharap agar isi blog die boleh menggembirakan kau yang sedang mencari idea, tetapi apa yang kau jumpa adalah lebih menyedihkan. Dia suka bercerita tentang diri sendiri tentang perkara2 yang bukan2 dan tidak bermanfaat, malahan suka menggunakan perkataan seperti ini

'eyyy baby ni, dah mamam belum~', 'hik hik hik kitew babap kang~', 'uhuhuhu, perut kitew dah munchet lerw~', 'cedeynye hari ni, rasew nak nanes jerh~', 'kitew bobok (tido, aku baru tahu) dulu eyhh~~'

'Ini PUNDEK mana tergedik2 ni, akakakaka. Sial tol tulis macam ni.' Kau marah tapi dalam masa yang sama ko tergelak-gelak. Kau memang pantang tengok orang yang suka type tulisan macam ni. Ex ko dulu pun pernah buat camni lalu kau panggil die PUNDEK, lepas tu terus die mintak clash dengan kau. Padan muka kau. Tapi sangat EPIC bila kau dapat memaki orang yang menulis tergedik-gedik ni. Ok abes flashback. Kau tengok minah ni tergedik2 tapi follower die ramai dan ramai orang komen di post die. 'Ni semua budak sekolah! Cibai kecik2 dah tergedik2!' ko terjerit sorang-sorang di studio.

for all of you, gadis gedik di blog

To be Continue...


2 comments:

zul a.k.a kingsix said...

ahahhaha ikat muncung FTW

charakuta said...

hahahaha...ko mmg kuat rage doh..tp yg satria neo tuh mmg pekare bese aa..aku pun kene byk kali gak...rage aku senang jeh, tekan minyak cucuk sampai die signal tepi...effective dan extreme bahaya..hahha...muke cute..amoi cina slalu buat..buat muke ikan buntal..zzzz