Thursday, August 25, 2011

PUNDEK: Episode 3 - Revolutions

The Saga Continues..


Hari Ahad, selepas bangun dari tidur bermimpikan artis yang tak ingat berlakon cite ape, ko terus ke bilik air untuk kencing. Bangun2 tidur sedap kencing. Tapi rumah masih takde letrik. Patutla ko berpeluh je tidur. Ko pun bercadang nak pergi rumah member ko untuk tujuan mandi. Setelah barang2 keperluan untuk mandi sudah dikumpulkan, ko pun masuk ke kereta dan menuju ke rumah membe. Di pertengahan jalan ko rasa nak cucuk duit kat Maybank memandangkan semalam dah tengok wayang, g salon, belanja jamming, makanya duit dalam wallet makin menipis. Sesampai di Maybank, ko masuk tengok ramai gile orang beratur. Ko merasakan ko dah samapi di situ, alang2 menyeluk pekasam. Pastu dekat line yg ko queue ade sorang makcik ni terhegeh2 lak kt depan tu. Ko rase bengang dan berkata dalam hati 'eii makcik ni baru guna atm ke'. Silap ko kat sini. Silap. Lepas beberapa minit, sampai giliran ko pulak. Tibe2 ko jadik gelabah. Ko dapat rasakan perasaan yg makcik tadi rasa. Ini disebabkan password ko memerlukan menekan nombor '4' tetapi keypad '4' kat atm tu rosak. 'PUNDEK, PUNDEK, PUNDEK, PUNDEK,..(beberapa kali ikut situasi).Ko mencuba beberapa kali tapi tak berjaya gak. Ko dapat rasakan orang belakang berkata

'eiii, apsal lambat sangat r'
'eiii, budak ni baru guna atm ke'
'eiii, dahla busuk, ade duit ke busuk2 ni'
'eiii pondan (tibe2)'

Oleh kerana ko dah berpeluh2 dan kerana tak mandi lagi menyebabkan bertambah busuk, ko pun hanya menekan butang 'Pertanyaan Baki' lalu beredar laju2 dari situ.

ini patut stress dan bercakap pundek sejuta kali kt sekor2

*credit to Zul for this next idea*

Akhirnya ko sampai di rumah membe ko. Ko pun terus masuk bilik air dan mandi macam setahun tak jumpa air (nak ilangkan stress) sambil menyanyi cek mek molek -M. Daud Kilau. Lepas abes ko mandi semua, membe ko ajak brekfast kt McD. Ko nak tapi kerana ko tak dapat nak cucuk duit dan ko ade RM5 je skarang, ko konon2 bagi idea lagi bernas dengan mengajak breakfast kat Seroja. Sesampai di Seroja, ko memesan nasi lemak sambal kerang dan teh tarik. Sambil breakfast tu korang pun berbual. Membe ko pun cerita pengalaman die ade opis trip ke Jepun bulan lepas. Ko yang memang berhasrat untuk ke Jepun mendengar dengan penuh khusyuk dan tawadu'. Tibe2 membe ko ade orang call. Dia pun berborak sakan. Ko pun makan sambil menunggu membe ko abiskan cite. Lama gak die on phone sampai abis breakfast ko da. Bile membe dah abes call, die leh lupa yang dia tadi ada cerita pasal gi Jepun, lalu terus tukar cakap awek die call tanya kucing kalo sakit mata nak buat camne, malam ni nak tengok wayang cite ape, bla bla... 'Wei PUNDEKKK, cerita biar abis la!' berkata ko dalam hati. Tapi membe ko buat donno dan terus bercerita mengenai aweknya. Nak marah die tak sampai hati sebab datang ke Seroja ni pun naik kete die. Tapi serious rasa PUNDEK bila membe terus tuka cite lain@tak sambung cite.

eiii, abeskan cite ko boleh tak..meh sini aku cakar ko

Frust dengan membe tak abiskan cite, korang pun balik la semula ke rumah membe ko. Ko pun nak chow ke rumah ko balik dan nak angkut PC ko bawak pegi studio-letrik xdak lagi. Tapi sebelum tu ko nak singgah ke kedai Nelson Art-nak beli artline buat sketch2. Kawasan situ memang jamm tahap syaitan-yang-direjam tapi ko kene gak beli. Nak pinjam membe punya, ko asik ilangkan. Sampai kat kawasan kedai Nelson Art, ko ade nampak parking dekat2 ngan Nelson Art. Tibe2 ape yang ko nampak adalah seperti ini...

This is not nice. Not nice at all.

'PUNDEKKKKKKKKKKKKK' yang berpanjangan kedengaran bergema di dalam kereta ko. Ko memang pantang tengok orang parking camni. Rase nak tunggu belakang kereta ni dan tunggu owner die dan tumbuk telur die-kalo die laki, kalo die pompuan-tampar pipi die smpai merah. Dayus tak dayus, sape suruh buat ko stress. Ko pun meneruskan mencari parking dan terjumpa dua parking yang kosong, jauh dari Nelson Art tu tapi ko kene gak pegi sekarang. Selesai parking dengan segak dan cermatnye, ko pun membeli belah di Nelson Art. Sesudah 10 minit, ko pun balik ke kereta dan apa yg ko nampak di depan ko adalah ini..

kereta ko adalah kereta sedan putih itu

'LAHANAT TETEK PUNDEKKK!' carutan combo yang paling marvelous ko pernah cipta. Ni memang ko nak tunggu2 owner die. Ko akan tumbuk telur die atau tampar die mengikut jantina. Menyusahkan orang, nak masuk dah tentu2 kene masuk belah penumpang. Pastu nak keluar mesti nak kene adjust betul supaya x terseret kete PUNDEK haram ni. Selama sejam gak ko menunggu di situ di bawah matahari terik. Tibe2 seseorang menegur ko, 'eh, buatpe ko kat sini? Tengok kete baru aku, baru dapat semalam' sambil menunjukkan ke arah kereta 4 wheel itu. Rupanya lecturer design ko, Puan Shikin. Ko serba salah. Ko xleh nak tampar die, nanti die failkan design ko. Ko pun berpura-pura dengan die dan berjalan jauh sket dari kete ko dan menunggu die blah baru ko pergi balik ke kereta ko. Tengok2 ade kesan calar kat pintu ko dan ade kertas tulis no tepon Pn. Shikin kt wiper ko. Ko dah plan-'esok lepas design aku mesti pancitkan tayar ko, cilaka punya Shikin'. Ko pun balik dengan hati yang stress, lecturer sendiri buat aku mencarut, ape cer~~.

To Be Continue...

2 comments:

zul a.k.a kingsix said...

ade ke aku bagi idea mcm tu?

akue said...

ko pencetus idea cakap x abis, akakaka