Monday, August 15, 2011

Kajian Filem - The Way Back

Assalamualaikum

Hari ni aku nk rest dari me-raging. Idea dah ade tapi disebabkan esok aku nk ke Shah Alam makanya aku nk rest dari berfikir sakit hati. Post kali ni aku nk review filem yg aku tgk mlm td. Ini filem tidak di tayangkan di Malaysia. Mungkin ia bukan blockbuster atau mempunya action2 yg menarik, cgi effect yg cun atau awek2 seksi. Xde. Semua bende tu director kata 'pegi mati sama itu awek2 seksi, gua bikin cite jantan punya~'. This is a story where you will follow from beginning to end. Its a story of a few courageous mens in escaping and surviving life. This is - The Way Back.


Yeahhh!!!~~ apsal dua org sama leh terletak kt satu poster..sape photoshop ni~~

semalam malam semasa aku sedang mencari idea untuk posting seterusnya, aku bercadang untuk merehatkan minda aku sebentar maka aku pun menontonlah filem yg telah aku donlod beberapa hari lepas. (iyaaa~~..gua kaki donlod, peduli sama original) Walaupun ketika menonton aku telah diganggu beberapa kali seperti bunyi2an skype dan panggilan parent aku, namun begitu feeling aku telah berada deep dalam filem ini. The adventure in this story makes me stick my butt on the chair, not moving even for a smoke.

SPOILER ALERT!!!

The story is base on book by Slawomir Rawicz that was published around 1956. It is said the story is base on his experiences but we get to that point later. Cite ni mengisahkan 7 orang makhluk kafir yg melarikan diri dari kem tahanan Gulag di pedalaman Siberia. Sejuk woo Siberia. Kalo nk tau sejuk pegi bukak google. Penuh salji je. So the story is very simple and korg dah boleh agak. The main character, Janusz planning to escape from the camp to cross the Mongolian borders which is about thousand kilometres. Gila apa nak berjalan beribu batu tapi its better to die as a free man than die as a prisoner.

Siberia x cool bro~

The story is not about the escaping itself but the journey after the escape. Penat weh berjalan tapi kalo x berjalan dok kt dalam kawasab Soviet nnt kene tangkap. Dengan harapan yang menggunung mereka berharap bile smpai ke border Mongolia nnt dorg akan terselamat tetapi rupa2nya Mongolia pun dah jadik communist. So what they do, they brainstorming and came to conclusion to walk to India, across the Gobi Desert and the Himalayas. What the F---!! Dah lepas berjalan melepasi Tasik Baikal, sekarang nak melepasi kepanasan dan ketandusan padang pasir, pastu menaiki gunung ganang Himalayas. Woahh. Its a risky thing to do. Either you die out of nowhere or live as a survivor.

panjat gunung~

Untuk jalan cerita filem ini, ia sudah memberi impak besar kepada aku sbb antara genre file yg aku suka ialah adventure. For the characters, I think Jim Sturgess (21, The Other Boleyn Girl) play as the protagonist pretty well. Nampak lagi matang lakonannya berbanding filem2 die yg sebelum ini. From the interview with him, he spent some times with the real Gulag prisoners to achieve some experiences. Bagus ni. The othe character is Ed Harris play as Mr. Smith. Apa aku boleh cakap pasal mamat ni ialah aku suka tgk die berlakon sbb die sangat cool. Die lagi cool berbanding Nicholas Cage. You lose, Cage. Ekspresi beliau sangat selamba badak tapi x menjejaskan wataknya. Sorang lagi pelakon ialah Colin Farrell. Ini budak sangat sesuai jadi watak ala2 jahat dan gangster. Maybe muka die sndri ade nmpk cmtu atau accent Irish die membuatkan die lg cool. Walaupun watak die sekejap tapi berjaya memberi emosi yg dikhendaki. The other actors hanyalah pelengkap cerita walaupun lagi dua orang selain Jim berjaya smpai ke akhir cite. Tp pengolahan watak mereka sangat sikit so xde rase pape sangat. Beselah pelakon kalo x terkenal sangat ni.

aktiviti mencari shampoo bagi melembutkan janggut

Now come the bad/x berapa best news. It seems that the story is not true base on many sources. What The F--- man. Aku dah punya lah rasa gila babi teruja ngan mamat sebenar yg jalan jauh ni tibe2 bile cari2 info org kata x betul lak. Tara syiok itu macam. Director Peter Weir pun hampir mengoyakkan filem ini apabila dapat tahu berita sebenar. Tapi die teruskan juga dan berkata kalo betul x benar, cite ni berdasarkan buku fiksyen si Rawicz yg buat.

Tup tup org kata Rawicz ni x bohong tapi die curi pengalaman orang len. Maksudnya sebelum ni die cakap die sndiri yg berjalan jauh semua tu, lintas padang pasir la ape la tp sebenarnye die curik org len punya documents. Ini kire hidup nk carik publisti n kaya cepat je. Source mengatakan bahawa sebenarnye si Rawicz ni time perang dulu die serve kat Persia (Iran) masa berlakunya pelarian itu. Camne die dapat cedok maklumat, wallahualam. Dikatakan mamat sebenar, Witold Glinski tahu Rawicz ni cedok maklumat die tp die x mahu kantoikan sebab x mahu igt balik zaman perang2. Sedih~~. Here's the link to his interview


Xde bukti2 kukuh yg die merupakan mamat yg berlari. Tapi disebabkan ini, aku telah ragu2 sama ada kisah ini betul atau tidak. Sekarang nak memalsukan bnda senang je. Photoshop smua ade. But if it is true somehow, I just want to hug the men kerana kekentalan ko berjalan jauh untuk selamatkan diri. In order to live anyone would do anything, but can you? Aku for sure mati kehausan kalo xde air. Dengan peha yg besar, aku x mungkin dapat berjalan melepasi padang pasir Gobi. Heck, aku rasa aku dah mati sebelum sampai Mongolian punya border.

Rating filem : 7/10

- disebabkan kesahihan truth story buat aku bg 7. Kalo cite ni betul aku bg 8.5. Some characters kene develop gak la. Kesian gak la kt pelakon lain. Penat berjalan muka masuk skit2 je dlm wayang

sayur, sayur~..kat sini pun mahu jual sayur ka

5 comments:

BearDude said...

len kali nk buat kajian filem pun warning dlu reader psl SPOILERS!!!
kan dah kantol lahanat~!!! ak da kena pikir 2 3 kali nk tngok.... zetz

akue said...

akakakakaka..

tp aku rasa ko xde la spoil mana kalo dah bace review aku ni..

AnOkMeKyAm said...

dh lame dh tgk cite ni..tp x ingat kt mane..x silap kt wayang.betol ke xde kt msia?

akue said...

cite ni kuar taun lepas. kalo kuar kt wayang malaysia mustahil aku x tau.

akue said...

okay. ade kuar kt malaysia awal taun ni. patutlah aku x tau.