Sunday, August 28, 2011

Kajian Filem - True Grit

Assalamualaikum

Semalam aku janji nak tulis post pasal raya. Tapi nampaknya aku tak berminat langsung nak cite pasal raya. Tiap-tiap tahun sama je raya. Raya 1st balik muar, raya 2nd balik rengit, and the rest is history...tunggu aku kawen baru aku ade cerita raya yang berlainan sikit. Bila tu? 5 tahun lagi x tentu~~..mampus tak layan. Dah. Aku nak buat 'kajian' cite yang aku tengok semalam malam.

'The jakes is occupied...and will be for some time.'

Story:-

WARNING!! SPOILER AHEAD!!

Filem ini adalah olahan semula filem tahun 1969 lakonan John Wayne. Tapi source asal2 macam biasa, mest ada base on something. Well it is base on the novel by Charles Portis that was published in the year 1968. Well most of the film that I saw and liked were adapted from books. Maybe I should buy some reading materials from now on. Yes, I must. Ok, back to the topic. Filem ini mengisahkan seorang anak perempuan yang bernama Mattie Ross yang ingin menuntut bela atas kematian bapanya yang dibunuh oleh Tom Chaney. Makanya dia mendapatkan bantuan seorang US Marshall yang kaki mabuk iaitu Reuben 'Rooster' Cogburn dan juga seorang Texas Ranger, LaBeouf yang turut mencari Tom Chaney atas kesalahan membunuh senator.

The storyline is cliche, a preson die, gather team, the adventure, revenge is sweet, end story. But my personal favourite about the movie is that I have no idea what the film was about, or there is an original film before this. So aku punya ekspektasi pada awal-awalnya ingatkan cerita ini serius, tapi rupanya tidaklah sangat. Malahan aku banyak gelak sepanjang tengok filem ini. Dengan loghat cowboy masing-masing dan skrip yang sangat best membuatkan aku terpikat dengan cerita ini. Walaubagaimana pun, filem ini ada flaw sket. Ending tahi. Tiba2 ending dah besar. WTF. Benci tol aku ending yang tibe2 skip masa yang sangat jauh.

Momen paling best dalam filem ni bagi aku bukan waktu last2 di mana Rooster sorang lawan geng jahat 4 orang. Tu dah biasa sangat. Bagi aku, the moment that was truly buried in my head till now was when the time Rooster and Mattie wait for LaBeouf. Serius aku ingat LaBeouf datang folo dorang, xpun the bad guys tapi tiba2 yang datang adalah ini..


'Hai~...sayalah Papa Bear'

AKAKAKAKA..Cilaka tiba2 je Papa Bear ni masuk scene. Scene die sekejap je tapi bagi dah meninggalkan memori dalam otak aku. Mamat ni sebenarnye seorang doktor gigi. Lol doktor gigi pakai kostum bear. Doktor gigi yang gila tapi kool~

Acting:-

Ok for the acting part I think every main characters play their part very well. Even Barry Pepper as 'Lucky Ned Pepper' play his part very well even his roles not very much. Maybe Josh Brolin as 'Tom Chaney' not play his part greatly. Well, the encounter with Mattie for the first time and knowing the fact he killed her father, the expression on his face not showing his emotion. Or perhaps he is too, crazy like the dentist, so he has no feelings at all. Maybe.

Although this story should focus on Mattie, because it was her story, but the more prominent character was of course, Reuben 'Rooster' Cogburn play by Jeff Bridges. Oleh kerana dia lagi senior dari si Mattie (Hailee Steinfeld), so fokus banyak2 kat die sebelum dia mati. Lagipun, lakonan die memang versatile. Sebagai seorang US Marshall yang kuat mabuk dan pakcik lawak, dia memang best. On the other hand, Hailee Steinfeld(Mattie Ross), ni baru 1st time aku tengok dia berlakon. Not bad la. Memegang watak seorang budak yang keras kepala, orang kata jangan ikut nak ikut gak, kan dah kene sebat ngan Matt Damon(LaBeouf). Matt Damon, hmm..siyes mula2 aku ingat Mark Wahlberg tapi suara x sama. Lakonan dia sebagai Texas Ranger yang x boleh kene ejek sket sangat menarik tapi x meninggalkan apa2 kesan, hanyalah supporting actor yang kalo xde x lengkap, tapi kalo ade so so je lah, hahaha.

Action:-

Action tipikal zaman cowboy. Itu je yang ada, walaupun ada scene gore sket di mana ade mata potong jari, cucuk dada, cekik orang, dan pukul pakai batu besar. Xde kete tebang rempuh dinding mcm Ken Block. Xde. Adventure banyak. Papa Bear pun xde buat aksi. Kalo ade mesti stylo.

Comparison:-

Well, untuk comparison ni aku malas sket nak compare2 ni unless aku dah tengok the original film. But imo, every director has its own way directing and producing his films. Adik beradik Coen (No Country for Old Man, The Big Lebowski) sangat lah terkenal dengan dua filem diorang ni. Tapi besenye kalo filem yang base on something ni (books, games, cartoons, tv) mesti orang akan kritik kaw2 punya lah. Ini xdela, itu xdela. Semua benda dalam buku nak masuk filem, jadik berapa jam filem tu aku pun x tau la. The most important is the important things, not the emotional things. Paham? x paham? Lantak.

Rating:-

Aku bagi 6.9/10. Atau 7. Lebih kurang r. X dapat lebih dari itu kerana ending tak best, tu je. Yang lain OK. Hailee Steinfeld budak kecik comel. Pedo Pedo Pedo~
kuda, jalan!

'mandi sungai = sungai mandi = sama saje~' kata Tom Chaney

pedo pedo pedo pedo pedo

No comments: