Sunday, November 20, 2011

Lelaki & Game

Assalamualaikum

Kerja banyak. Malas nak intro banyak-banyak. So shoot terus.

'A girlfriend message/call his boyfriend while he's busy playing game. And the guy reply/answer your message/call while playing the game. He is truly your love life.'

Biasa dengar quote ini? Standard quote yang dikeluarkan oleh kebanyakkan wanita. Romantik la kononnya melebihkan sang wanita dari game.

Counter-quote aku:

'He's losing and after something.'

p/s: cara di bawah ni pun boleh gak.


Tuesday, November 08, 2011

Matahari tidur, set alarm dulu~..

Assalamualaikum.

Ping-pong. Bukan bermakna aku nak main pingpong atau pun sewaktu dengannya. Tetapi hanyalah bunyi-bunyian pelik yang aku suka tulis menandakan aku masih hidup. So....blog eh~ lama tak sentuh bendalah ni. Bukan disebabkan takda populariti dalam blog daku tapi disebabkan idea tidak ada lagi dan masa tidak diuruskan dengan betul. Time cuti camni lah aku boleh menulis. Tapi ape benda aku nak menulis? Merepek @ ilmiah? Senda tawa @ perli cacian?

Itu pandai-pandai korang lah judge. Aku main tulis je ni apa yang terlintas kat kepala.

Korang mesti pernah jumpa berbagai jenis orang kan? Macam-macam jenis perangai maksud aku di sini, bukannya macam-macam jenis orang dari segi bentuk ke hape. Itu post yang lain nanti boleh bincang. So bila dah lama hidup ni, dapat jumpa dengan perangai yang bukan-bukan dan merapik-rapik. So sekarang aku nak listkan perangai orang yang aku dah jumpa. Saksikan.

1. Kaki nak menang selalu
2. Kaki Capub
3. Kaki Ampu
4. Kaki Gossip

Teeetttttt...itu perkara biasa, dan amatlah general. So apa kata aku spesifikkan beberapa perangai yang aku pernah jumpa.


1. Selalu nak up cerita, x boleh kalah. Kalo dah nak kalah dia akan cakap 'member aku Bill Gates', so dia dah menang. Kau kalah. End of story. Orang ni biasanya dibagi kemenangan, kalau tak samapai esok pun takkan abes cerita. Dia tak tahu bapak aku Bill Gates tu.

2. Kalo boleh nak join je orang lain punya conversation. Orang tengah borak berdua, tiba-tiba join masuk conversation. Ini biasa terjadi kat facebook. Aku pun selalu camtu, hahaha. Ni namanya takleh tengok orang lain senang. Ataupun dia bosan nak join. Ataupun dia xde kawan. End.

3. Kau gedik tapi kau tak cun. Tolong. Kalau kau cun, aku maybe pikir 60-40 untuk tampar muka kau, tapi kalau kau tak cun, aku tak teragak-agak nak tamapr. So jangan gedik, please.

4. Jenis cakap berlapik-lapik-lapik-lapik. Aiyaaa. Lu nak berlapik-lapik-lapik-lapik sampai bila wooo. Direct-O terus la. Buat orang bingung lagi ada la. Bajet nak jaga hati.

5. Mencari glamour dengan menegur junior-junior. Hmmm. Xpelah, ni aku bagi lah can kat diorang. Padahal aku pun sama perangai camtu, hahaha. Ok, aku tak sekronik camtu, tapi kebanyakkan aku boleh tengok. So dah glamour dapat apa? Tujuan tak lain tak bukan adalah untuk dikenali oleh junior0junior wanita saja. Sekian.

Ada banyak lagi tapi aku penat nak listkan. So kalau korang ada perangai-perangai yang korang rasa best untuk share, silah lah. Kalau taknak, akan aku buat post kedua lepas ni. Ciao Miao~~

Wednesday, October 19, 2011

Rela

Akhirnya aku rela meletakkan video ni di sini..aku pun tak tahu kenapa..so tatapilah sesapa yang belum tatapi lagi



Semua ini hanyalah lakonan semata-mata. Tiada kaitan dengan yang hidup @ mati. End

Tuesday, October 18, 2011

Skills, Don't Kill

Assalamualaikum

Aku dah kata dah. Kalau dah start belajar balik je aku mesti dah kekurangan masa untuk meng-update blog ni. Time management kene betulkan ni. Tapi bila dah susun masa dah macam ikut jadual je life ni. Tak seronok. Yang paling bagus adalah kena pandai susun masa supaya tak nampak terlalu busy sangat hidup aku ni. Tapi memang busy pun. Apa aku merapik. Stop.

Macam biasa

'segala yang tertulis adalah dari segi pandangan aku, tidak kene mengena dengan yang hidup atau yang mati kecuali rakan2 aku yang sekepala ngan aku, yang x sekepala...lantak hape aku'

'tambahan baru: aku mungkin akan membebel dalam bahasa melayu dan english. I'm a manglish person. Lantak hape aku'

Aku nak cerita mengenai kemahiran. Aku tiba-tiba dapat idea mengenai isu ini apabila menonton short-movie archifest (architectural festival). Tapi aku bukan nak cerita mengenai kemahiran dalam membuat filem. Aku nak cerita dari segi general.

What is a skill? According to Mr. My Brain,

'A skill is acquired by someone, either by training or magically received after being born.'

Ada macam jenis kemahiran di dunia ni dari yang general (memasak, menulis, melukis) hinggalah ke kemahiran yang sia-sia dan tidak bermanfaat (boleh minum air panas mendidih dalam masa 6 saat, boleh hisap rokok 6 batang sekaligus, boleh tak tidur selama 6 hari). Apa-apa pun itu adalah satu kemahiran. Dan bila ada kemahiran tanpa ada orang yang melihat atau meng apreseasikan kemahiran anda tersebut, kemahiran itu tidak berguna. Useless. Zero.

Why? Because most of you, yes, YOU, who have skills, like to show what you can do, to the others, for them to:

-clap their hands,
-praise you,
-bow to you,
-have you teach them,
-make you a 'god',
-crazy of you
-see that you are the only one that capable of doing that certain skills better than anyone (this is true)

so, the first intention of having a certain skill are to show off. This is my opinion. There are also others who use their skills for their own pleasure, to please certain people, but..there is a yield point where someday these people, will also break their 'code of not using my skill to attract other people to see me'. Aku sendiri pun macam tu. Memang mula-mula tak mahu mencari publisiti tetapi bila dah nampak orang lain yang mempunyai kemahiran seperti anda, tetapi lagi low level dari anda, dan dia meng-publish-kan skill dia depan orang ramai, dan disukai orang ramai, hati mana tak panasssss~~~. So from that you break the 'code'.

Aku tak menyalahkan mana-mana pihak pun. Lagi aku suka sebab lagi banyak pilihan aku boleh pilih. Tetapi pilihan yang mana menambat di hati?

Misal kata kau nak makan ayam goreng, kedai Pak Akim jual ayam goreng, kedai Harun pun jual ayam goreng. So which one do you prefer? So mula la buat analysis dari segi price dia, ayam dia besar mana, segaring mana, minyak kurang ke lebih, perencah apa pakai. Jawapan dia: dua-dua boleh pakai sebab itu ikut pilihan masing-masing.

Tapi yang tak boleh pakai adalah apabila kedai Jenab muncul, jual ayam goreng, sebijik macam kedai Pak Ali, minyak sama, perencah sama, harga sama. So apa motif kedai Jenab ni muncul??? Jawapan dia: dia nak orang rasa ayam goreng dia. Dia nak rasakan kepuasan diri apabila orang bertandang ke kedai dia makan ayam goreng. Tapi cara dia salah kerana tak menggunakan skill memasak ayam goreng dia dengan betul. Dia tiru skill Pak Ali!!

So, from the example of the scene above, there is at certain time, you will have a clone. Everything about you is being copied. If you dress black and blue, he/she wear black and blue. If you know how to play a guitar, he/she will learn to play a guitar. Why? To become the attraction point. Kamon la. Kalo nak capub sekali pun pakai skill sendiri r. Tiru-tiru ni tak best. Be original. Kalo x bole original tiru sikit2, improve, tweak, kasik lain. Jangan tiru bolat-bolat. Sebab apa tak boleh tiru bulat-bulat? Sebab kalau orang yang tak tahu pasal sesuatu benda, dia akan ingat orang yang peniru ni yang original, dan si original ni yang peniru. Kan ke tak best tu.

Aku bukan ada dendam kat sesiapa but this is base on experieces. Member2 pun semua pernah kena. So aku anti sikit orang yang suka tiru bulat-bulat. Kalo nak tiru bulat-bulat pergi tiru orang yang dah terkenal. Takdehal. Orang terkenal tu pun takdehal kau nak tiru dia.

So dari archifest punya event (movie night & performance night) aku nampak semua hebat-hebat belaka. Dari segi movie night:

-semua power dah buat movie
-quality gambar semua dah tip top
-lakonan semua dah hebat-hebat
-angle kamera semua dah cun

tapi lain kali bagi cerita fun sikit. Please. Tak perlu memalukan diri macam aku pun takpe janji fun. Good.

Dari segi performance night, ok. Aku takde bende nak cakap sangat sebab studio sendiri pun tak masuk. Apa-apa pun ingat, tak payah nak serius sangat dalam nak buat aktiviti2 dalam archifest. Tujuan archifest kene ingat---having a break from work, design, subjects. So bila dah break tu, jangan buat benda-benda yang tambah stress. Janganlah kalau tak pernah ada sesuatu kemahiran, time ni lah kau nak belajar kemahiran tu, supaya orang 'WOW' dengan kau. X perlu. Aku bercakap secara general.

Ok. Aku pun takde bende nak tulis panjang-panjang. Design kerja berlambak. Akak nak kahwin sabtu ni. Berapa kali nak kahwin pun tak tau la. Gigi nak cabut esok pagi. Nak pegi site kat JB lagi. Ok. Bye. Wassalam.


--NEXT SEMESTER--

Sunday, September 25, 2011

Kajian Filem - Attack The Block

Assalamualaikum

Setelah 2 minggu naik belajar, nampak sangat aku dah tidak mengaktifkan blog aku. Makin melupakan. Idea ada, masa je yang tiada. Nak tulis panjang-panjang memakan masa. Makanya, disini aku update-lah blog aku ni dengan kajian filem yang aku baru tengok baru-baru ini yang bertajuk 'Attack The Block'.

'You're better off calling the Ghostbusters, love.'

Story:-

WARNING! SPOILER AHEAD!!

Pernah tengok filem Shaun Of the Dead? Hot Fuzz? Kalau tak pernah aku cadangkan sila tengok. This film was directed by Joe Cornish, friend of Edgar Wright that brought you Shaun Of the Dead and Hot Fuzz. He is also the man behind those movies. The story is simple; aliens invade the south London, and the hoodlums kids going to defend their homes. Asalnya ada seekor alien betina jatuh ke bumi dan geng kana-kanak yang nakal dan jahat ni pergi bunuh alien tu sebab alien tu cakar muka main character, Moses. Disebabkan tak puas hati, mereka pergi bunuh alien itu. Rupa-rupanya alien betina ni jatuh ke bumi bukan saja-saja. Ianya musim mengawan bagi spesis alien ini, dan kemudian terdapat berpulu-puluh alien jantan turun ke bumi untuk mencari alien betina itu. Tetapi mereka tiada mata dan hanya menggunakan deria bau untuk mengesan alien betina itu. Oleh kerana alien betina dah mati, bau itu telah melekat dekat budak-budak itu. So alien-alien jantan pun kejarlah mereka dan membunuh satu persatu apabila mendapati mereka bukan alien betina.

'Hi! May I come in?'

So kenapa dekat South London alien ni jatuh? Kebetulan. Jatuh kat Malaysia mampus Razak Mohideen nak buat filem ni, hahaha. So apa specialnya filem ini berbanding filem-filem mengenai alien invasion yang box office? Tiada pelakon terkenal dan expectation yang terlalu menggunung menyebabkan filem ini berjaya melepasi expectation bar yang dikhendaki. Lagi satu biasanya kalau alien invasion mesti nak guna hero dan heroin. Hero kuat tak mudah kalah. Ada juga dalam filem ini tapi hero filem ini merupakan seorang budak nakal berumur 15 tahun. Bukan setakat nakal, tapi jahat lagi. Kiranya ada geng-geng la, merompak, memukul. So director nak mengenegahkan character jahat sebagai hero. Cool gak. Orang baik je jadi hero. Orang jahat pun nak jadi hero. So expectation cerita aku agak tinggi gak sebelum tengok cerita ni sebab Nick Frost (Shaun Of the Dead, Hot Fuzz, Paul) berlakon. Mesti lawak cerita ni aku fikir. Well expectation aku sampai walaupun Nick Frost tak berlakon banyak sangat. Ada gak lawak-lawak zaman urban yang membuatkan aku tergelak. Oh, kene ada subtitle bagi yang hearing-impaired macam aku. Slang British dia sangat pekat.

Acting:-

Okay. To reviewed about the acting are very difficult. This is because most of the actors/actress in this film are new, fresh faces. So the acting I can say is very childish type. Lakonan kurang mantap, mungkin kerana masih kanak-kanak and experience tentang lakonan dan emosi masih tak banyak. Nick Frost punya lakonan pun tak banyak boleh komen. Jodie Whittaker- dah lama berlakon gak tapi untuk cerita-cerita yang kurang famous. Lakonan dia saja nampak matang dan penuh ekspresi. Disebabkan di awal-awal cerita dia kena rompak dengan geng-geng jahat ni, so dia tak anggap budak-budak ni hero walaupun dia diselamatkan oleh budak-budak ni dari dimamah alien.

'My fucking hero!'

Lakonan seterusnya adalah untuk alien. Alien betina tak dapat nak describe lebih-lebih sebab sekejap je kemunculannya. Alien jantan dalam filem ni sangat stylo. Lakonan mereka macam biasa, nak makan manusia dan bersenggama je. Tetapi characteristic diorang sangat style. Tiada mata, dan hanya gigi saja yang glow in the dark. Yang lain, badan, kaki dan tangan semua diselaputi oleh bebulu hitam. Agak ganas rekaan alien sebab fokus dekat gigi dia je.

macam ni lah lebih kurang rupa alien tu. Di olah design oleh Alex Pardee.

Action:-

Action dia menarik. Bunuh-bunuh ada. Fist fighting takde. Bunuh alien pakai pedang, pistol, dan fireworks. Style. This is an action comedy film so xleh expect ada big futuristic guns. Budak-budak, so guna barang-barang yang ada di sekeliling saja lah. Logic.

Rating:-

Aku bagi 7.8/10 sebab aku suka filem ni lain dari tipikal filem alien invasion. Budak jahat pun sebenarnya baik. Pest watak yang menarik tapi kene diolah lagi watak dia, mungkin akan jadi seorang pelakon indie yang hebat ala-ala rocknrolla punya character. End.

alien! lariii!!!

kacak tak kami?

Sunday, August 28, 2011

Kajian Filem - True Grit

Assalamualaikum

Semalam aku janji nak tulis post pasal raya. Tapi nampaknya aku tak berminat langsung nak cite pasal raya. Tiap-tiap tahun sama je raya. Raya 1st balik muar, raya 2nd balik rengit, and the rest is history...tunggu aku kawen baru aku ade cerita raya yang berlainan sikit. Bila tu? 5 tahun lagi x tentu~~..mampus tak layan. Dah. Aku nak buat 'kajian' cite yang aku tengok semalam malam.

'The jakes is occupied...and will be for some time.'

Story:-

WARNING!! SPOILER AHEAD!!

Filem ini adalah olahan semula filem tahun 1969 lakonan John Wayne. Tapi source asal2 macam biasa, mest ada base on something. Well it is base on the novel by Charles Portis that was published in the year 1968. Well most of the film that I saw and liked were adapted from books. Maybe I should buy some reading materials from now on. Yes, I must. Ok, back to the topic. Filem ini mengisahkan seorang anak perempuan yang bernama Mattie Ross yang ingin menuntut bela atas kematian bapanya yang dibunuh oleh Tom Chaney. Makanya dia mendapatkan bantuan seorang US Marshall yang kaki mabuk iaitu Reuben 'Rooster' Cogburn dan juga seorang Texas Ranger, LaBeouf yang turut mencari Tom Chaney atas kesalahan membunuh senator.

The storyline is cliche, a preson die, gather team, the adventure, revenge is sweet, end story. But my personal favourite about the movie is that I have no idea what the film was about, or there is an original film before this. So aku punya ekspektasi pada awal-awalnya ingatkan cerita ini serius, tapi rupanya tidaklah sangat. Malahan aku banyak gelak sepanjang tengok filem ini. Dengan loghat cowboy masing-masing dan skrip yang sangat best membuatkan aku terpikat dengan cerita ini. Walaubagaimana pun, filem ini ada flaw sket. Ending tahi. Tiba2 ending dah besar. WTF. Benci tol aku ending yang tibe2 skip masa yang sangat jauh.

Momen paling best dalam filem ni bagi aku bukan waktu last2 di mana Rooster sorang lawan geng jahat 4 orang. Tu dah biasa sangat. Bagi aku, the moment that was truly buried in my head till now was when the time Rooster and Mattie wait for LaBeouf. Serius aku ingat LaBeouf datang folo dorang, xpun the bad guys tapi tiba2 yang datang adalah ini..


'Hai~...sayalah Papa Bear'

AKAKAKAKA..Cilaka tiba2 je Papa Bear ni masuk scene. Scene die sekejap je tapi bagi dah meninggalkan memori dalam otak aku. Mamat ni sebenarnye seorang doktor gigi. Lol doktor gigi pakai kostum bear. Doktor gigi yang gila tapi kool~

Acting:-

Ok for the acting part I think every main characters play their part very well. Even Barry Pepper as 'Lucky Ned Pepper' play his part very well even his roles not very much. Maybe Josh Brolin as 'Tom Chaney' not play his part greatly. Well, the encounter with Mattie for the first time and knowing the fact he killed her father, the expression on his face not showing his emotion. Or perhaps he is too, crazy like the dentist, so he has no feelings at all. Maybe.

Although this story should focus on Mattie, because it was her story, but the more prominent character was of course, Reuben 'Rooster' Cogburn play by Jeff Bridges. Oleh kerana dia lagi senior dari si Mattie (Hailee Steinfeld), so fokus banyak2 kat die sebelum dia mati. Lagipun, lakonan die memang versatile. Sebagai seorang US Marshall yang kuat mabuk dan pakcik lawak, dia memang best. On the other hand, Hailee Steinfeld(Mattie Ross), ni baru 1st time aku tengok dia berlakon. Not bad la. Memegang watak seorang budak yang keras kepala, orang kata jangan ikut nak ikut gak, kan dah kene sebat ngan Matt Damon(LaBeouf). Matt Damon, hmm..siyes mula2 aku ingat Mark Wahlberg tapi suara x sama. Lakonan dia sebagai Texas Ranger yang x boleh kene ejek sket sangat menarik tapi x meninggalkan apa2 kesan, hanyalah supporting actor yang kalo xde x lengkap, tapi kalo ade so so je lah, hahaha.

Action:-

Action tipikal zaman cowboy. Itu je yang ada, walaupun ada scene gore sket di mana ade mata potong jari, cucuk dada, cekik orang, dan pukul pakai batu besar. Xde kete tebang rempuh dinding mcm Ken Block. Xde. Adventure banyak. Papa Bear pun xde buat aksi. Kalo ade mesti stylo.

Comparison:-

Well, untuk comparison ni aku malas sket nak compare2 ni unless aku dah tengok the original film. But imo, every director has its own way directing and producing his films. Adik beradik Coen (No Country for Old Man, The Big Lebowski) sangat lah terkenal dengan dua filem diorang ni. Tapi besenye kalo filem yang base on something ni (books, games, cartoons, tv) mesti orang akan kritik kaw2 punya lah. Ini xdela, itu xdela. Semua benda dalam buku nak masuk filem, jadik berapa jam filem tu aku pun x tau la. The most important is the important things, not the emotional things. Paham? x paham? Lantak.

Rating:-

Aku bagi 6.9/10. Atau 7. Lebih kurang r. X dapat lebih dari itu kerana ending tak best, tu je. Yang lain OK. Hailee Steinfeld budak kecik comel. Pedo Pedo Pedo~
kuda, jalan!

'mandi sungai = sungai mandi = sama saje~' kata Tom Chaney

pedo pedo pedo pedo pedo

Saturday, August 27, 2011

PUNDEK: Episode 5 - Dawn to Dusk - Part 2

*credit to Suvicha for this next idea*

Dalam 15 minit lepas tu, membe kau pun datang dengan kete Proton Neo. 'Ni Neo yang aku bagi finger tadi' kata ko dalam hati lagi. 'Haa, naiklah. Kete aku kat workshop, aku pinjam kete awek aku jap.' kata Deli. Akakakakka, sial kau tergelak-gelak sambil masuk ke dalam kete. Membe kau pelik tapi die tidak menanyakan sebab kau ketawa kerana tahu kau memang berperangai pelik. Deli kata dia nak beli kasut Nike dekat Pertama. Dia ada jumpa kasut yang style. Kau pun ikutkan aje. Sesampai di Pertama,

DELI: Kita kene usya betul2. Aku nak cari kedai yang betul2 leh dapat murah.
YOU: Gi la kat kedai XXXX, situ memang murah2.
DELI: Ok. Xdehal janji dapat murah.

Korang pun masuk ke satu2 kedai, mencari dan menge-test setiap kasut yang dijumpai. Sesampai di kedai XXXX, Deli bertanyakan kasut Nike terbabit. Tuan kedai kemudian masuk dan keluar dengan kasut tersebut. Deli bertanyakan harganya. Memang murah. Deli tanpa berpikir panjang terus mengangkat.

YOU: Eh, Deli..kedai sebelah pun ada jual kasut. Kau tak nak try tanya dulu ke?
DELI: Ngehh! Ni betul dah murah ni. Tak mungkin kedai sebelah lagi murah.
YOU: Sukati kau. Tapi jom try tanya.

Korang pun masuk ke kedai sebelah tetapi tidak menunjukkan plastik beg kasut yang baru beli, kang tiba2 time tu la turun harga. Tuan kedai kata 'Oh, itu Nike harga RM XX.' 'Oh PUNDEK la lagi murah. Sial anak h****, b***.' Kau hanya tergelak2 melihat kerenah Deli. Kau rasa kasihan padanya tapi kau rasa gembira sebab tempias ke-PUNDEK-kan kau beralih ke arah Deli.

tauke kedai dari Nigeria tersenyum smbil memegang kasut Nike yang murah (gambar hiasan)

Selepas dari membeli dengan pasrah (Deli sorang je pasrah) korang balik ke kereta. Sesampai di kawasan rumah kau, Deli mendapat call dari awek dia nak guna kete sebab emergency. Makanya, Deli men-drop-kan kau di tepi jalan tanpa rasa bersalah. Cilaka punya Deli. Taulah sedih, akakakaka. Kau pun tak kesah sangat sebab boleh kau exercise sikit sambil hirup udara segar. Tengah sedap2 jalan nak ke arah rumah kau yang selang lagi beberapa buah rumah, tiba2 keluar seekor anjing dari rumah kosong di deretan rumah kau. Kau tergamam. Anjing tu pun baik je diri straight memandang kau. Kau mencapai kayu panjang yang ada dekat tepi jalan. Kau cuba menghalau anjing tersebut tapi tidak berjaya. Tiba2 dia menyalak dengan kuat lalu lagi dua ekor anjing keluar dari rumah tersebut. 'F***!!' itu je yang kau mampu sebut sekarang. Anjing-anjing itu merupakan abang kawasan tersebut (men pajak). Nak lalu dengan berjalan kaki memang tak dapat lepas la. Kau kaget tidak tahu nak berbuat apa-apa. Nak pukul anjing-anjing tersebut satu persatu memang termampu. Kau cuba melangkah slow2 ke belakang, tapi kau gagal kerana bila kau gerak je, anjing-anjing itu terus mengejar kau. Nasib kau masih tak ong lagi. Dikejar anjing adalah perkara paling PUNDEK dalam sejarah hidup kau. Time kecik-kecik dulu kau dikejar dua ekor anjing ketika sedang menaiki basikal roda tiga, sekarang dah besar pun kene kejar anjing..

dalam otak kau sekarang terbayang diri kau menjadi seperti kijang ini..

Berlarilah kau dengan semangatnya. Kau berlari dengan kelajuan Watson Nyambek tetapi anjing-anjing itu berlari dengan kelajuan Usain Bolt. Kau berharap semua ini mimpi tetapi jangan harap. Tiada orang di sekeliling hendak membantu kau kerana diorang pun takut anjing. Sambil berlari kau pun berfikir sampai bila perkara-perkara PUNDEK ni akan berakhir. Tapi anjing-anjing tu xde nak pikir pasal pundek, diorang tahu nak gigit kau je. Maka larilah kau seperti Forest Gump, lari dan berlari dan berlari dan berlari dan berlari.......



-------------------------------------------------------------------------------------------------

Habis dah cite PUNDEK ni. Kalo nak suruh aku sambung dan buat pengakhiran cite dengan lagi kool, jangan harap. Aku buka novelist. Bagi sape yang paham ape aku cuba cerita sepanjang 5 episod ni, bagus. Bagi sape yang tak paham dan ingat ni cerita betul, pun bagus. Janji korang happy sepanjang cerita ni. Oleh kerana dah nak raya, maka esok mungkin aku akan buat post mengenai raya. Oleh itu, Assalamualaikum.

Friday, August 26, 2011

PUNDEK: Episode 5 - Dawn to Dusk - Part 1

The Saga Continue...


*credit to Kutel for this next idea*

Kau rasa sangat puas lepas dah memaki gadis2 gedik di blog tadi walaupun diorang tak dengar ape yg kau bisingkan. Akhirnya kau pun berjaya jumpa beberapa blog yang boleh dijadikan references untuk penaipan cerita kau. Tengah sedap2 type meluahkan perasaan, kau macam ternampak sesuatu bergerak di ekor mata kau. Kau menoleh untuk melihat tetapi tidak nampak lagi ape bende yang mengacau tumpuan kau. Kau pun sambung menaip seperti biasa. Tetapi benda ni datang secara tiba2 dan mengejut dan hinggap ke atas meja kau...

PUNDEK geli syialll

'This little creature from HELL and the ability to live without its head are crawling on my table!!!' tiba2 kau speaking disebabkan terlalu geli ngan PUNDEK ni. Kau pun bangun cepat2 dari workstation kau dan cuba mencari penyapu untuk membunuh PUNDEK ni. Bila kau dah sedia untuk membunuh, tiba2 die boleh terbang. Ya, terbang ke arah kau. 'F**K LEH TERBANG LAKK!!' kau menjerit sorang2 lagi di dalam studio sambil berlari macam orang bodo takut dihinggapi oleh lipas atau nama saintifik die PUNDEK (in this case) ni yang boleh meremang satu badan jika dihinggapi. Kau telah cuba berlari sambil menghayun penyapu ke arah lipas tersebut, tetapi nampaknya lipas ni terlatih kerana berjaya mengelak setiap hayunan itu. Sekarang ni kau lebih rela dibaham harimau dari dikejar serangga-dari-neraka ini.

Cilaka membe buat donno kau kene kejar lipas terbang. Tak cool do.

Lama-lama lepas tu kau berjaya melarikan diri dari lipas durjana itu. Kau bercadang untuk balik ke rumah (PC tak tutup, lantak) dan mandi sebab kau dah berbau macam lipas. Sesampai di rumah, tengok2 membe kau ada yang dah terbongkang kepenatan, ada yang tengah shuffle sorang2 dalam bilik, dan ada yang sedang bermain gitar. Kau pun terus masuk ke bilik dan mencapai tuala terus ke bilik air. Sesudah membersihkan diri dari kuman lipas, kau pun lepak2 bawah kipas ruang tamu, kasik kering cepat. Tiba2 membe ko panggil dari dalam bilik. Dia nak tunjuk set LEGO TECH yang dia baru beli. Ko pun masuk ke bilik die dan..

HMMMPFHHHT!!!~~~

Terpijak LEGO merupakan perkara yang sangat tak menarik. Bagi kau ianya ibarat seperti makan mee goreng ada taugeh, tak menarik. Kau teringin tumbuk telur membe kau kerana main LEGO bersepah2 tak geti nak kutip, tapi apa yang kau mampu buat hanyalah MEMUNDEKKAN dia saja, kerana dia selalu kutip duit rumah. Kang tiba2 next month sewa kau naik tak pasal2. Dengan kaki yang terhenjut-henjut, kau tak ingin tengok LEGO Tech beliau. Harapan kau adalah membe kau sendiri akan terpijak LEGO dia sendiri dan besok kau berharap kau nampak semua set LEGO dia dalam tong sampah.

*credit to Luqa for this next idea*

Setelah terkedek-kedek balik ke bilik, kau dapat call dari membe kau. Dia ajak pegi shopping. Kau pun OK je. Kau pun membuka almari dan mencari t-shirt kegemaran kau yang selalu kau pakai bile pergi jalan2 shopping. Tapi hampeh, semua t-shirt kau masih dalam bakul, tak basuh2 lagi. Yang ada hanyalah baju kemeja kotak2. Kau pun mengambil dan melihat baju tu masih ronyok dan berkedut-kedut. 'PUNDEK tol nak kene gosok baju pulak' kata kau dalam hati. Menggosok baju bagi kau adalah kerja wanita. Tapi dah xde pilihan kau pun terpaksa gosok gak. Gosok punya gosok punya gosok, tengok2 masih ada lagi kedut. Demm shit!! Kau rasa nyampah lalu kau terus menyampak baju kemeja itu ke atas tilam dan mengambil t-shirt dari dalam bakul yang tidak berbau sangat. Kau sembur dengan perfume dan terus menyarungkannya. 'Setel masalah!' kata kau lalu terus keluar dari rumah menunggu membe kau amik.

'this is job for female cat' said ayyybooo


Thursday, August 25, 2011

PUNDEK: Episode 4 - A New Hope...I Hope~

The Saga Continues..


Lepas ko dah bengang dengan lecturer ko, ko pun masuk ke kereta dengan perasaan sedih. Ko nak balik rumah dah ni. Nak buat keje yang tergendala semalam. Sampai kat simpang tiga dekat dengan kedai Mak Yam, ko memperlahankan kereta untuk memeberi laluan kepada kereta yg dekat jalan besar. Disebabkan simpang tiga ni traffic light die rosak (dah seminggu rosak xde orang nak report, ko pun sama malas report), maka ko menunggu bila ade chance nak kuar pecut masuk jalan besar. Ko nak amik ke kanan so kene tunggu la, kalo amik ke kiri x payah nak tunggu2. Tibe2 ko dah nampak ade satu chance boleh kuar tapi ruang yang ade x begitu meyakinkan ko (ko bawak Kancil so pickup kureng). Ade satu kete Proton Neo ni nampak gaya macam laju tapi x laju sebenarnye. Tiba2 ini yang berlaku.

iyee..bende ni kerap berlaku kepada semua orang..

PUNDEK SETAN yang membawa Proton Neo ni sebenarnya nak belok ke kiri. Ye, belok ke kiri bukan nak pegi straight dan tidak memberi signal. Ko terus membuka tingkap sisi ko dah menunjukkan tanda 'finger' ke arah driver Neo tersebut. Ye, ianya lady driver yang bernama PUNDEK SETAN (kebanyakkannye memang betul, jangan nak tipu). Kalo belakang Neo tadi xde kereta xpe gak, memang kalo die belok kiri tibe2 ko still boleh kuar lepas tu. Tapi belakang Proton Neo tadi ade banyak kereta, so ko xleh kuar lepas die belok. Kalo die signal awal2 tadi, ko dah boleh kuar dengan senang lenangye. Tapi sekarang ko kene tunggu lagi 3 minit sebelum traffic light kat hujung jalan tu merah. Perasaan ko meluap-luap nak meletup. Dahla tadi Pn. Shikin buat hal parking kereta x betul, lady driver lak tu, makanya ko berhasrat untuk memancitkan tayar Pn. Shikin pulak bagi melepaskan geram terhadap lady driver tadi.

kalo stereng kete diperbuat dari keju, dah lama ko makan.

Harapan kau untuk melihat perubahan nasib daripada ditimpa pundek berkali2 kecundang. Kau pun sampai ke rumah, cabut2 soket wayar PC kau semua, dan memasukkan ke dalam kereta. Sekarang tujuan hidup kau adalah untuk sampai ke studio dengan selamat daripada pundek2 yang berkeliaran mencari mangsa. Sesampai di studio, kau siap memasang PC semua, kau pun terus memulakan kerja kau. Hati kau sedang membara tapi design mesti disiapkan. So ketika kau membuat kerja kau selamat dari sebarang perkara2 yang tidak best. So terus skip cerita ni sampailah hari Isnin, iaitu hari presentation design kau.

*credit to Mamat ni for this next idea*

Pada hari presentation kau, walaupun ko kene tiau ngan lecturer2 sebab banyak bende yg nak kene ubah, kau rase best sebab tiada bende2 yang tak best berlaku kat kau. Kau mencari Pn. Shikin. Tapi membe2 ko cakap Pn.Shikin tak datang sebab tibe2 buat last minute family trip ke Bali. Cibai betul. Tau2 je ko nak jahanamkan kete die, die leh gi bercuti lak. Xpe lah, kau berhasrat untuk pegi jalan2 ke The Store Plaza Alam Sentral, sesaje window shopping. Sesampai kau di The Store itu, kau pun pegi ke tempat pakaian lelaki, nak usya2 baju yang boleh buat tido (admit la ko tak cari baju2 nak buat g jalan2 dekat The Store lagi). Tibe2 kau didatangi promoter bahagian baju lelaki itu, seorang gadis kecil.

PROMOTER: Ye bang, cari ape?
YOU: Err, saje tengok2 jap
PROMOTER: Kitorang hari ni ada sale sampai 75% untuk barang2 kat sini
YOU: Oh ek, ok2..xpe2, saya tengok2 dulu eh
PROMOTER: Haa, yang kat sini semua new arrival bang, baru sampai stock ni semalam
YOU: Aaa..aaa..aaa

Ko macam malas nak layan promoter tu, maka ko berjalan laju meninggalkan kawasan itu dan menuju ke kawasan sarung bantal, cadar, etc. Tibe2 lagi seorang promoter lain dan merupakan seorang lelaki lembut. Lembut bukan pondan.

PROMOTER: Ye bang, cari ape?
YOU: Err, saje tengok2 jap
PROMOTER: Kitorang hari ni ada sale sampai 75% untuk barang2 kat sini
YOU: Ye ye, aku tahu. Tadi ade sorang minah tu dah cakap
PROMOTER: Haa, kalo yang kat sini semua new arrival bang, baru sampai stock ni semalam (buat dek dengan statement ko)
YOU: Aaa..aaa..aaa

PUNDEK punya promoter. Tau la dapat comission lebih kalo dapat jual barang kat kau, tapi kau hanya berhasrat untuk usya2 saja, tiada niat untuk membeli. Selepas kau tidak melayan mamat tu, kau usya2 barang2 lain. Walaupun kau tak diganggu promoter itu, tapi kau dapat merasakan mata die memandang setiap perilaku kau. Kau jadi kacau. Keadaan itu menyebabkan kau kabut dan serba salah. 'PUNDEK tol, aku nak tengok2 je la weh, korang ni tak pernah window shopping ke' jerit ko ke mamat promoter tu sambil melangkah keluar dari The Store. Kau akhirnya tidak dapat mengawal perasaan lagi. Ko terus ke kereta ko dan beredar dari situ. Misi kau ialah singgah McD dan men internet (ko dah cucuk duit dah, masa aku skip cite)

saya, ye saya, nak usya je. paham? tak paham? bodoh

Lepas ko drivethru McD, kau pun kembali ke studio. Tibe2 kau dapat idea nak tulis pengalaman PUNDEK kau sepanjang hari semalam dan hari ni dekat blog kau yang kurang aktif (asik men FB je). Disebabkan kurang berpengalaman dalam menulis blog ni, kau pun usya2 blog blogger2 yang feymes2 tidak kurang juga yang amatur seperti kau. Usya punya usya, kau termasuk ke dalam satu blog seorang gadis. Kau tengok gadis itu membuat muka seperti ini.

this is not cute. not cute at all.

WHAT THE PUNDEK!!! Kau rasa sangat geli bile melihat rupa gadis itu. Kau rasa macam nak cari tali rafia dan ikat mati muncung mulut die ketat2. Biar padan muka dia x boleh makan, akakakaka. Tapi kau berharap agar isi blog die boleh menggembirakan kau yang sedang mencari idea, tetapi apa yang kau jumpa adalah lebih menyedihkan. Dia suka bercerita tentang diri sendiri tentang perkara2 yang bukan2 dan tidak bermanfaat, malahan suka menggunakan perkataan seperti ini

'eyyy baby ni, dah mamam belum~', 'hik hik hik kitew babap kang~', 'uhuhuhu, perut kitew dah munchet lerw~', 'cedeynye hari ni, rasew nak nanes jerh~', 'kitew bobok (tido, aku baru tahu) dulu eyhh~~'

'Ini PUNDEK mana tergedik2 ni, akakakaka. Sial tol tulis macam ni.' Kau marah tapi dalam masa yang sama ko tergelak-gelak. Kau memang pantang tengok orang yang suka type tulisan macam ni. Ex ko dulu pun pernah buat camni lalu kau panggil die PUNDEK, lepas tu terus die mintak clash dengan kau. Padan muka kau. Tapi sangat EPIC bila kau dapat memaki orang yang menulis tergedik-gedik ni. Ok abes flashback. Kau tengok minah ni tergedik2 tapi follower die ramai dan ramai orang komen di post die. 'Ni semua budak sekolah! Cibai kecik2 dah tergedik2!' ko terjerit sorang-sorang di studio.

for all of you, gadis gedik di blog

To be Continue...


PUNDEK: Episode 3 - Revolutions

The Saga Continues..


Hari Ahad, selepas bangun dari tidur bermimpikan artis yang tak ingat berlakon cite ape, ko terus ke bilik air untuk kencing. Bangun2 tidur sedap kencing. Tapi rumah masih takde letrik. Patutla ko berpeluh je tidur. Ko pun bercadang nak pergi rumah member ko untuk tujuan mandi. Setelah barang2 keperluan untuk mandi sudah dikumpulkan, ko pun masuk ke kereta dan menuju ke rumah membe. Di pertengahan jalan ko rasa nak cucuk duit kat Maybank memandangkan semalam dah tengok wayang, g salon, belanja jamming, makanya duit dalam wallet makin menipis. Sesampai di Maybank, ko masuk tengok ramai gile orang beratur. Ko merasakan ko dah samapi di situ, alang2 menyeluk pekasam. Pastu dekat line yg ko queue ade sorang makcik ni terhegeh2 lak kt depan tu. Ko rase bengang dan berkata dalam hati 'eii makcik ni baru guna atm ke'. Silap ko kat sini. Silap. Lepas beberapa minit, sampai giliran ko pulak. Tibe2 ko jadik gelabah. Ko dapat rasakan perasaan yg makcik tadi rasa. Ini disebabkan password ko memerlukan menekan nombor '4' tetapi keypad '4' kat atm tu rosak. 'PUNDEK, PUNDEK, PUNDEK, PUNDEK,..(beberapa kali ikut situasi).Ko mencuba beberapa kali tapi tak berjaya gak. Ko dapat rasakan orang belakang berkata

'eiii, apsal lambat sangat r'
'eiii, budak ni baru guna atm ke'
'eiii, dahla busuk, ade duit ke busuk2 ni'
'eiii pondan (tibe2)'

Oleh kerana ko dah berpeluh2 dan kerana tak mandi lagi menyebabkan bertambah busuk, ko pun hanya menekan butang 'Pertanyaan Baki' lalu beredar laju2 dari situ.

ini patut stress dan bercakap pundek sejuta kali kt sekor2

*credit to Zul for this next idea*

Akhirnya ko sampai di rumah membe ko. Ko pun terus masuk bilik air dan mandi macam setahun tak jumpa air (nak ilangkan stress) sambil menyanyi cek mek molek -M. Daud Kilau. Lepas abes ko mandi semua, membe ko ajak brekfast kt McD. Ko nak tapi kerana ko tak dapat nak cucuk duit dan ko ade RM5 je skarang, ko konon2 bagi idea lagi bernas dengan mengajak breakfast kat Seroja. Sesampai di Seroja, ko memesan nasi lemak sambal kerang dan teh tarik. Sambil breakfast tu korang pun berbual. Membe ko pun cerita pengalaman die ade opis trip ke Jepun bulan lepas. Ko yang memang berhasrat untuk ke Jepun mendengar dengan penuh khusyuk dan tawadu'. Tibe2 membe ko ade orang call. Dia pun berborak sakan. Ko pun makan sambil menunggu membe ko abiskan cite. Lama gak die on phone sampai abis breakfast ko da. Bile membe dah abes call, die leh lupa yang dia tadi ada cerita pasal gi Jepun, lalu terus tukar cakap awek die call tanya kucing kalo sakit mata nak buat camne, malam ni nak tengok wayang cite ape, bla bla... 'Wei PUNDEKKK, cerita biar abis la!' berkata ko dalam hati. Tapi membe ko buat donno dan terus bercerita mengenai aweknya. Nak marah die tak sampai hati sebab datang ke Seroja ni pun naik kete die. Tapi serious rasa PUNDEK bila membe terus tuka cite lain@tak sambung cite.

eiii, abeskan cite ko boleh tak..meh sini aku cakar ko

Frust dengan membe tak abiskan cite, korang pun balik la semula ke rumah membe ko. Ko pun nak chow ke rumah ko balik dan nak angkut PC ko bawak pegi studio-letrik xdak lagi. Tapi sebelum tu ko nak singgah ke kedai Nelson Art-nak beli artline buat sketch2. Kawasan situ memang jamm tahap syaitan-yang-direjam tapi ko kene gak beli. Nak pinjam membe punya, ko asik ilangkan. Sampai kat kawasan kedai Nelson Art, ko ade nampak parking dekat2 ngan Nelson Art. Tibe2 ape yang ko nampak adalah seperti ini...

This is not nice. Not nice at all.

'PUNDEKKKKKKKKKKKKK' yang berpanjangan kedengaran bergema di dalam kereta ko. Ko memang pantang tengok orang parking camni. Rase nak tunggu belakang kereta ni dan tunggu owner die dan tumbuk telur die-kalo die laki, kalo die pompuan-tampar pipi die smpai merah. Dayus tak dayus, sape suruh buat ko stress. Ko pun meneruskan mencari parking dan terjumpa dua parking yang kosong, jauh dari Nelson Art tu tapi ko kene gak pegi sekarang. Selesai parking dengan segak dan cermatnye, ko pun membeli belah di Nelson Art. Sesudah 10 minit, ko pun balik ke kereta dan apa yg ko nampak di depan ko adalah ini..

kereta ko adalah kereta sedan putih itu

'LAHANAT TETEK PUNDEKKK!' carutan combo yang paling marvelous ko pernah cipta. Ni memang ko nak tunggu2 owner die. Ko akan tumbuk telur die atau tampar die mengikut jantina. Menyusahkan orang, nak masuk dah tentu2 kene masuk belah penumpang. Pastu nak keluar mesti nak kene adjust betul supaya x terseret kete PUNDEK haram ni. Selama sejam gak ko menunggu di situ di bawah matahari terik. Tibe2 seseorang menegur ko, 'eh, buatpe ko kat sini? Tengok kete baru aku, baru dapat semalam' sambil menunjukkan ke arah kereta 4 wheel itu. Rupanya lecturer design ko, Puan Shikin. Ko serba salah. Ko xleh nak tampar die, nanti die failkan design ko. Ko pun berpura-pura dengan die dan berjalan jauh sket dari kete ko dan menunggu die blah baru ko pergi balik ke kereta ko. Tengok2 ade kesan calar kat pintu ko dan ade kertas tulis no tepon Pn. Shikin kt wiper ko. Ko dah plan-'esok lepas design aku mesti pancitkan tayar ko, cilaka punya Shikin'. Ko pun balik dengan hati yang stress, lecturer sendiri buat aku mencarut, ape cer~~.

To Be Continue...

Wednesday, August 24, 2011

PUNDEK: Episode 2 - The P-day

The Saga Continues...


Lepas abis tgk wayang ditemani sound effect, ko x puas hati lagi sebab x dapat menenangkan hati dengan perkara2 yg telah terjadi. Ko pun kol kawan ko.

YOU: Zulu, jamming jom. Aku payung. Nak kasik ilang stress.
ZULU: Nice lah..jamming mana?
YOU: Artrax sudeyyy...petang ni jom lepas asar. Bawakkan gitar aku sekali.
ZULU: Ok cun! Nanti aku beritau Wawan ngan Hafiz.

Lepas solat asar ko pun bergerak lah ke Bangi di mana studio jamming Artrax terletak di situ. Sampai2 member2 smua pun cun2 sampai gak. Timing cantek! Masuk lah korang ke Studio B sebab hanya 4 orang je xyah pakai bilik besar. Gitar sudah dicucuk kabel, amp sudah on, sound setting sume dah cun. Korang pun start men lagu yg digubah sendiri, lagi feel beb. Tiba2 malang memang tak suka berbau, baru nak masuk lagu kedua, tali gitar E (yg paling tebal) putus pulak. PUNDEKKKK BABI!! (Aku x pernah tengok pundek babi camne tapi aku rase nak muntah bila memikirkannya). Ko dah tengah sedap2 men gitar leh lak putus tali. Nak pakai gitar studio x feel walaupun gitar dorg lagi power. Pakai barang sendiri ngan barang orang tak sama perasaannye. Tapi dah book sejam, maka pakai jugalah. This is not nice. Not nice at all...

kalo aku kaya, aku akan buat camni...

*credit to Ain for this next idea*

seterusnya ko dah rase hari ini sangat tidak membawa apa2 erti jika ko masih kat luar berjalan2. Ko pun bercadang balik rumah, nak siapkan project design, hari Isnin nak anta. Hari ni hari Sabtu, leh lak ko jalan2. Bongok namanye. Ko pun sampai kat rumah, siap makan semua lalu ko pun duduk di depan PC. Ko pun bukak photoshop, nak kaler drawing semua. Dah dalam setengah jam ko men ngan photoshop tu tibe2 lagi, (memang hari ni kehidupan ko dilanda durjana je la) rumah ko black-out sebab tak bayar bil letrik 2 bulan, kene potong. PUNDEKKKKKKKK~~ (abis panjang harkat ni). Dahla tak save lagi, memang jawabnye ko kene buat balik la semua2 colour drawing2 tu.

*AMARAN: KALO TENGAH BUAT KERJA KAT PC DAN MEMANG JENIS X GETI SAVE SELALU, SILA BUAT ALARM SETIAP 5 MINIT BAGI MENGINGATKAN DIRI. X PASAL2 KO MEMUNDEKKAN ORANG SANA SINI.*

sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian ajak kawan-kawan

*credit to Eswandy for this next idea*

Ko dah xleh buat pape dah. Letrik xde tadah jela. Esok ko buat keje lagi stress macam sial. So ko pun pergi mamak lepak minum2 dengan member2 ko. Kat mamak tengah pasang astro HBO. Tengah ko tengok cerita kat astro tu, membe ko tibe2 cakap 'eh, mamat ni ade berlakon cite ape r, aku penah tengok dulu satu cite die berlakon'. Ko dengan tibe2 pun bile membe dah cakap camtu, ko pun ade tengok cite tersebut. Tapi yang tak best-nye disini, ko tak dapat nak recall cite ape. Dengan berbagai masalah menimbun diri, tiba2 lak membe ko bangkitkan statement tu. Dia dah rilek2 sebab tak kisah sangat nak ingat tapi memandangkan ko sedang layan astro tu tadi, ko dah layan mamat@minah tu berlakon, so ko cuba gak nak pikir. Pikir punya pikir punya pikir memang tak dapat nak recall langsung r. Dah abes cite kat astro tu, dah balik rumah lepak kat ruang tamu pun ko tak dapat nak ingat gak. Lalu ko pun menjerit 'PUNDEKKKKK r Lam! Apsal ko gi sebut die pernah berlakon cite ape. Aku dah sakit kepala nak ingat.' Membe2 ko hanya mentertawakan ko yang sedang emosi. Abes la tido ko dilanda pemikiran yang tidak penting. Mimpi ko akan diganggu pelakon tersebut sambil diajukan soalan darinya 'eh aku berlakon cite ape sebelum ni'. EPIC PUNDEK!

ko penyekkan muka camne pun xkan dapat recall punya..


To Be Continue...

PUNDEK: Episode 1 - The Beginning

Assalamualaikum.

Aku baru lepas cat atap. Lepas cat atap mesti tangan, kaki penuh cat. Nak buang cat kene pakai thinner. Tapi thinner buat tangan, kaki ko pedih. Sekarang aku dalam kepedihan yang amat. Apa-apa pun, post kali ni aku terpikir ketika aku membaca komik COKOLAT dari Jepun@Korea. Ape yg best pasal komik ni ialah orang yg translate komik ni mmg best sbb berjaya sampaikan lawak yg pelukis asal cuba sampaikan.

Korang pernah mengalami saat bagero? haru biru? Aku panggil ia saat PUNDEK sebab bila aku mengalami situasi2 yang akan aku sebut di bawah, aku akn terus mencarut PUNDEK dengan pantas tapi tidak terlalu kuat supaya tidak mahu membawa kepada pencemaran bunyi. Aku akan terangkan perkara2 PUNDEK dalam bentuk situasi. Lagi syiok!

Korang berada di tempat awam, penuh dengan strangers. Tengah2 lepak kat kedai mamak@kedai makan yg fancy, datang seorang lagi stranger dan berpakaian sama dengan kau. PUNDEK! Time ni rasa nak koyak baju mamat@minah tu je tapi sape suruh ko beli baju kt F.O.S@Brands Outlet. Kebarangkalian ko berpakaian sama adalah tinggi. Di sini korang ade beberapa jalan penyelesaian; samada korang berhenti makan dan keluar dari situ atau ko tegur mamat@minah tu dan bagi die pulak rasa pundek. Maybe dia yang akan kuar dari situ so dapat lah ko makan mee goreng ko dengan tenang.

eh pundek tol ko pakai baju sama ngan aku, hahaha

Lepas tu bila ko tak berjaya convince-kan mamat@minah tu kuar dari kedai tu, ko pun keluar dengan perasaan sakit hati. Jalan2 tibe2 ko nampak cermin, rambut dah panjang. Cucuk2 mata pulak tu. Ko pun bercadang pergi saloon. Memandangkan ko kat tempat asing, ko pun main bantai jer la hair salon yg nampak gah sebab dalam hati ko berkata 'kalo salon yang gah2 ni besenye hairstyler die msti berpendidikan tinggi dalam teknik memotong rambut'. Gasak ko lah hati. Ko pun duduk di kerusi dan berkata kepada abang hairstyler 'rambut potong pendek sket depan ni eh'. Maka ko pun duduk sambil baca mags membiarkan hairstyler tu mendandan ko. Tibe2 bile dah abes potong, ko nampak hairstyler tu potong terlebih pendek menampakkan dahi jendul ko. PUNDEKKKK!! 'OK, Cun?' Tanya hairstyler. Ko pun angguk smbil tangan menunjukkan A-OK. Nak marah salah ko gak, time tengah potong tu tgk la, jangan baca mags.

harapan tgk cermin setting rambut camni..

tapi skarang bile tgk cermin rambut macam ni. PUNDEK TOL!!!

Ko masih stress dengan rambut yang dipotong salah sehingga mengganggu rupa wajah ko, maka ko pun pergi menonton wayang dengan harapan dapat ilangkan tension. Ko pun bercadang untuk tengok cerita Harry Potter: The Deathly Hallows Part 2. Ko xde la suka gile cite ni tapi memandangkan ko da follow cite ni dari dorg kecik, maka kene abiskan tgk pengakhirannya. Ko masuk dalam hall, ko rasa gembira kerana tak ramai orang sebab ko pegi time waktu kerja. Ko pun dapat naikkan kai ke kerusi depan tanpa mengganggu orang lain. TETAPI, ketika wayang sudah bermula, ko kedengaran suara2 yang tidak sedap. Ko mencari kiri kanan, ternampak bapa dan anak sedang berbual di depan ko. Diorang x bual dengan kuat tapi dalam panggung yg tidak ramai orang, suara dipantulkan banyak ke arah ko. Rupanya anak die x paham lagi ape etika berada di wayang@menghormati privasi orang maka die bercakap dengan kuat. 'EH, THAT'S A BIG SNAKE!!' dengan jari menunjuk ke arah skrin. TRIPLE PUNDEK!!!! budak tu nak belajar English time2 camni lak. So concentration aku dah xleh fokus terhadap Harry Potter tetapi terhadap bapa dan anak itu. Bapa die pun layan 'Yeah, that's a big snake. What type?'WHAT TYPE kepala hangguk ko!!! Ko pun x mahu rasa rugi, ko pun dok tengok je la wyng ditemani 'sound effect'.

orang2 camni aku panggil syaitan-yang-direjam


To be continued...

Tuesday, August 23, 2011

Pernah tengok filem UP?

Assalamualaikum..

Haa, jangan ingat aku nk bt review pasal filem animasi UP. Bukan2. Filem tu best jugak tapi xdelah best giler. Sekarang ni topik yg aku nk cite kene aku buat situasi2 baru korg dapat tangkap apebende yg aku nk beritahu dan bagaimana nk mengatasi/menangani situasi2 begitu.

*cibai betul la RAM aku ni, asik2 nak bt hal time idea tgh ade*

SITUASI 1

Di suatu hari, pada petang Selasa, di rumah sewa Kasim..

Kasim: Panas terik betul hari ni..
Syam: Tu r..aku dah berlengging dok bwh kipas ni pun rasa mcm kene bakar je..
Kasim: Hmmm...panas2 ni kalo dapat makan cendol, perghhhh!!! Weh, jom makan cendol!
Syam: Sial tol ko bagi terliur time2 camni..nak makan ktne?
Kasim: Kat bwh ni ade, si Mak Yam tu ade cendol..jom r.
Syam: X sedap doo..santan die kurang, pastu kacang merah sikit..
Kasim: Ala ko ni time2 gini bedal je la..nak kasik ilang panas je pun..
Syam: Xleh doo..kalo nak mkn kene mkn kasik feel betul2..ade tempat cendol best, kt Taman Simpang.
Kasim: Babi jauh..mls doo nak kuar jauh2 panas2 ni..
Syam: Berbaloi wei..jom2 biar aku bwk kete

Mereka pun ke Taman Simpang. Sesampai di sana..

Kasim: Hotak ko ramai nak mampus..nak makan cendol je kot..
Syam: Biar beratur, asalkan PUASSS!!!
Kasim: . . . .

Bile cendol sampai..

Kasim: Hek ele, xde la sedap mana..manis plak tu..
Syam: Cendol manis la sedap..dah makan2..
Kasim: . . . .

cendol pulut ke cendol kacang merah? Hmmmm...

SITUASI 2

Di dalam studio pelajar arkitektur, ketika sedang berehat2..

Man: Weh, membe aku penah cite, haritu kt highway die nampak Lambo do..laju je potong die, akakaka..
Jo: Lambo warna ape?
Man: X tau la warna ape, x tanya lak aku..
Jo: Kalo warna merah, aku pernah nampak gak..time aku kt highway tbe2 belakang aku bg high beam nak potong..aku kalo dah bwk sebelah kana mana leh bg orang potong x kesah la Lambo ke, Porsche ke..nak potong kiri la..limit laju 120 je kt highway, gua dah bawak 130 lu lagi nak lebih2 apsal, hahaha..steady je aku kt lane kanan, membe dah high beam byk kali..
Man: Ooo..hmmm..

Lambo yg laju...vrooommm!!!

SITUASI 3

Di studio jamming, ketika training..

Jo: Weh Syam, ko dah dengar album baru Metallica, style doo..
Syam: Dah, x berapa sangat r, baik ko dengar lagu baru Dream Theater..perghh gitar die~~
Jo: Ala mmg la album baru Metallica x brapa sgt sbb dorg dah lame, idea msti dah luput2 tp still gmpak do..DT x best la, drummer baru serabut, lagu pun tempo tah pape..
Syam: Ko kene layan do..DT punya lagu ko kene take time dengar baru masuk..Metallica same je riff die, ulang2 camtu je..
Jo: Riff ulang2 la baru metal, nak headbanging baru sedap..gitar DT mmg sedap tp xleh headbang..kt konsert nk layan DT x syiok sgt, dengar CD syok la..
Syam: DT style die lain. Metallica lain.
Jo: Memang r lain tapi bg aku Metallica lagi best.
Syam: Ni aku bg ko DT punya album baru. Ko masa nk tido ko layan ni..msti ko pun terpaku beb.
Jo: X mau r. DT suxx!!
Syam: Metallica lagi suxxx!! Orang dah tua gi taubat la weh~~

Perdebatan ini berlarutan sehinggakan esoknya Jo x hafal solo lagu yg dorg nak perform---> KLIK AKU!

Metallica ade kartun..

Dream Theatre xde kartun...noobbb!!!


So bg menangani masalah2 situasi2 di atas.. ade beberapa point aku leh kuarkan..

SITUASI 1:

Jgn mkn cendol masa panas, makanlah tomyam

SITUASI 2:

Jgn cite pasal kete Lambo yg laju, cite pasal kete Kancil yg laju

SITUASI 3:

Farid, drummer diorang sepatutnya bg timing nak start training supaya x berlanjutan perdebatan, ini x, lagi die suke lak dengar dorg berdebat..padan muka perform mcm haram..

Konklusi:

Aku tahu ramai yg kurang paham ape yg aku cuba sampaikan. Apa yg aku cuba sampaikan ialah, kalo ade orang nk 'up'kan cite dorg dari cite korg, dan layan cite korg mcm cite korg tu perkara biase je, layankan je die..Die xde niat nk bt cmtu. Memang perangai die. Lebih baik diorg dari Direct-0 atau Backer Back. END. Assalamualaikum

Hantu Di Bulan Puasa

Assalamualaikum

Aku tgh sedap2 nak tido balik pagi td tbe2 aku didatangi hantu. Bodoh. Habis tidur aku x tenang. Maka dengan ini post aku pada hari ini adalah mengenai mimpi hantu. Post ini tidak membawa apa2 makna kepada korang jika korang datang hendak menuntut ilmu. Tiada. Ini post bualan kosong. Saksikan.

Untuk menceritakan kisah ini aku gunakan gambar seperti yg terdapat dalam Zul punya blog. Baru feel.

Mula-mula aku..

Tibe-tibe aku..

so aku pun..

tapi instead aku mimpi cmtu, aku mimpi cuaca seperti ini..

di kawasan seperti ini..

tibe2 ade mereka..

sedang bermain..
aku pun..

tibe2 lagi..

menjadikan aku..

dan di depan aku tibe2 ade..

ini sangat tidak..

hampir2 diterkam aku pun..

dan terus mencari member aku utk diceritakan pengalaman bodoh ini.

Haa..ini cerita sangat cilaka. Maybe cara penyampaian x nmpk sgt menakutkan. Tapi jika pernah pegi ke kawasan rumah lama aku iaitu di kuarters hospital batu pahat, korang mungkin akan dapat feel itu. Btw ini mimpi hantu aku yg paling menakutkan sepanjang aku hidup. End. Assalamualaikum.