Tuesday, May 25, 2010

Kenapa kahwin pakai duit banyak?

Salam..kali ni aku borak2 bodo dkt dlm post aku..aku ingin bagi pendapat aku kenapa bila orang kawen pakai duit banyak..sampai 20,30k pun ada..antaranya:

- sebab dorg kaya x tau nak btpe duit tu
- mahukan majlis kawen lagi gempak dari majlis kawen orang len
- nak jmput orang trnama kene majlis gah2
- kenalan2 ramai sgt
- kenalan2 mak abah lagi ramai
- sebab kawen hanya sekali (bg pompuan kalo die x becerai kawen lagi r), so kene bt gempak2 bagi simpan dlm kenangan
- hantaran kene bagi banyak dulang, minimum 7 pompuan, 5 laki, aku pun x tau knapa ade adat nombor ganjil ni, sape r stat buat, dah kene ikut
- mkanan nak kene sedap, panggil katering yg power, kang orang mngata x sedap
- khemah kene smpai 10 minimum
- dewan kene muat 2000 orang
- barang2 kecil kene bagi (bunga telur, gula2, tah ape2 ikut sedap hati), x bagi kene ngata
- kenalan rapat kene bagi 'berkat', kalo kenalan x rapat ternampak, bagi jugak la...
- kene ade official photographer yg hebat, sbb dorg akan amik gmba yg terbaik utk kita untuk dijadikan kenangan selamanya.
- kad kawen kene lain dari yang lain (pling trbaru aku tgk org bt kad kawen stail surat khabar)
- upah mak andam solek muka jadik 'terlawa' skali masa hari tu
- pakaian pengantin nak kene spesel, lain dari yg lain
- nak ade d.j.@m.c masa hari kawen
- nak ade live band
- nak ade kompang
- nak buat wktu pagi dan malam, mlm len sket, utk famili2 dan rkn2 yg btul2 rapat
- nak buat dua2 belah pihak laki2 dan pompuan
- utk mncapai expectation orang
- paling mahal skali...wang hantaran yang melebihi 10k, kalo bole no kene cntik (12345k, 111111k, 151515k)

itu je rasanya......beberapa point bole dibuang jika anda bekerja sebagai pemandu lori @ pengepam minyak, tetapi apabila anda bekerja sebagai arkitek@doktor@business sndri, orang suda expect perkahwinan anda gempak dan wang hantaran anda besar..

aku berharap orang x tau aku keje ape. Salam.

5 comments:

yanasaja said...

aku lagi cool. aku punya doa selamat je. yg dtg semua artis sbb aku kawen dgn fahrin ahmad.sekian.

Tok Zu said...

sebab awk nak ambil anak orang,bukan free.
sikit ke banyak belanja,janji jangan berhutang.
jadi kompol duit banyak banyak.
nak hidup sekarang kena ada duit.
ada faham.
besar atau kecil majlis,ikut kemampuan masing masing.
yang penting simpan duit.

adam said...

haha. lepas da kawin.. kalau duit kawen tu pakai utk hidup lepas kawin lagi best..

AnOkMeKyAm said...

10 ribu~haha...

Akue Syazwan said...

yana- ngehh, brangan la ko smpai mati
mak- anak orang pun ade harganye kan..tu yg susah hidup dlm dunia brgantung kepada duit utk smua bnda..kumpul2 jugak, tapi wan xkan bt gempak2, wan mau 3 khemah je maximum, hahaha
adam- tu la,ape guna duit wang hantaran byk2, aiii
anokmekyam- ape 10ribu..igt cop duit kat keyboard ke..