Tuesday, January 05, 2010

Pening Pikiran

Assalamualaikum

Lame x update..bukan x nak update, bukan xde mase, tapi mood xde..nak carik idea lagi, tu yg byk melawat jiran2 seblogger seantaro Malaysia..tapi update pun yg bace sape je, x famili aku, kucing aku..

orang kate kalo byk pikir sangat cepat tua..itu orang kate, kalo binatang diorang kate 'meow, meow' xpun 'woof,woof'..semenjak dua menjak dan tiga menjak ni, aku trlalu byk sgt memikirkan hal dunia..pastu aku pikirkan blk kenapa aku pikirkan hal dunia..pastu aku pikir lagi kenapa jadik mcm tu, mcm ni, bla bla..n the result yg aku dapat:

--nothing--

ape yang aku dapat ialah penambahan terhadap pening..

ape yang aku nk cuba sampaikan ialah..kita x perlu memikirkan hal-hal dunia yang remeh temeh, duit x cukup korang da pening2 pale pikir cmne gaya nk cukupkan, hidup terumbang ambing, tergantung korang da mkn panadol byk2 kasik ilang pening...pahala x cukup korang x pening2 pale lak pikirkan, ugama terumbang ambing, tergantung korang x betulkan plak..asik pikir dunia je mmg la korang pening...

so ape yang aku buat ialah..aku shutdown perkara yg berkaitan dunia sekejap..rest, pikir akhirat, dosa pahala aku semua, aku jadik tenang+takut, takut sebab dosa aku byk gila, takut x sempat bertaubat dah mampus, tgh2 taip tiba kene renjatan letrik ke, bgnan runtuh ke, ape jadik..mampus aku..

menulis blog ni pun salah satu perkara dunia gak, tu sebab aku x update, kalo org kate nk berdakwah lalu tenet, 'sekarang zaman tenet, smua lyan blog r, dok depan pc je 24hr, kene r up-to-date,bla bla', kalo ko x pasang tenet aku rase xde mslah ko nk berdakwah cara nabi dulu2, dari rumah ke rumah, aku lagi prefer mcmtu, kenapa perlu ko layan blog, kenapa perlu ko dok depan pc 24hr, sbb kerje? taksub ngan kerje nampak..cuba taksub ngan agama plak..kalo setakat ko bkak blog org, pastu ko bace ape post die psl dkwah ke ape, ko kate ko dah dpt ilmu, baik xyah...aku pun bole mcm tu, tapi bile esok aku bgn tido, aku dah lupa smua tu..sbb ilmu nk blaja bkn stakat bace je, jumpa tok guru, bkn setakat pemahaman sendiri je..nnt tah pape teori r korang kuar brdasarkan akal pikiran korang yg sjengkal pun x smpai..

ape yg aku terangkan adalah basic je..x detail sbb aku mls nk pikir pening2, korang da besa dah leh pikir sendiri kan...ke ko nk aku tolong pikirkan gak..susah tol r korg ni..dah la, aku nk smbung bt keje..aku xnk menghabiskan mase lapang mlm ku di opis..

Assalamualaikum