Sunday, November 01, 2009

Ala Kadar?

Assalamualaikum..

sambil mengedit gamba ni aku terasa hendak berblogging, kenapa pun aku x tau..

tapi masalahnye aku memang xde cerita hendak bercerita, minggu aku berlalu seperti minggu biasa2 aku lalui..cuma ape yang aku nk beritahu(bukan aku nak riak, tapi cuma nk beritahu so spaya xde orang trkejut, n orang boleh ingatkan aku supaya aku x omong2 kosong atau kerja separuh jalan), aku sedang cuba untuk merubah..

merubah ape? haa..itu yang sedang dilakukan aku..bukannya aku hendak merubah kete kancil aku menjadik kereta kancil turbo/racing/whatsoever r, juga bukan merubah sebatang rokok yang sedang dinyalakan di bibir aku ketika ini menjadik asap didalam peparu aku(walaupun itu yang aku sedang lakukan)..bukan, bukan itu maksud merubah yang aku maksudkan..

merubah yang aku maksudkan disini ialah merubah diri yang sudah penuh ngan dosa maksiat, berharap tidak mati ketika ini supaya aku sempat bertaubat..

aku x pernah cakap diri aku baik, atau diri aku ini bersih..aku sangat kotor..penuh kekotoran, anjing kurap tepi jalan lagi bersih dari aku (dari segi rohani) sebab diorang xde dosa..tapi aku ini, tiap2 masa ade je dosa dilakukan..so dengan itu aku sedang merubah diriku dari segi rohani ku, hendak bertaubat kepada Allah S.W.T..

selalunya aku kadang2 ade tertinggal solat, terlambat solat, solat awal tapi x g surau berjemaah (padahal surau kat bwh rumah je)..sebab tu aku sedang merubah diriku ini

(ooh, aku sudah tidak tinggal solat lagi, aku sudah tidak melengah2kan waktu solatku, aku dah bersolat berjemaah di surau, aku sudah bertaubat kiranye ni..)

HANGGUK LU WAN!!! sekiranya begitu pemikiran ko wan, nak cium/nmpak syurga pun aku x tentu lagi, sebab penglihatan/penghiduan aku telah tersekat ngan kejahilan diriku sendiri..

tiap2 orang bole buat macam tu, tapi adakah setiap apa yang dibuat oleh kamu itu penuh ngan keimanan, ketulusan dan keredhaan mu??

aku bagi contoh r..korang bukak kedai makan, nak masak nasi goreng kampung dengan telur mata untuk pelanggan korang..korang pun sediakanlah segala2nya, bawang, nasi, dan macam2 rempah lagi r..tapi korang masak ngan ala kadar je, kadang2 bawang x potong betul, ikan bilis korang letak sikit, pelanggan mintak bagi pedas sikit korang bantai bagi same je rase ngan alasan banyak lagi order orang len..pastu korang sudah puas hati ngan hasil masakan korang sebab tgk kedai korang penuh je pelanggan..tapi kedai korang penuh bukan sebab makanan korang sedap tapi sebab korang jual murah; RM 2..sape xnak murah cmtu, lagi2 idup kat bandar besar leh dapat murah cmtu..

haa, bendalah tu samalah juga dengan ketulusan dan keikhlasan korang dalam bertaubat..korang rase korang da solat berjemaah, dah baca Al-Quran tiap2 malam, baca yassin tiap2 mlm jumaat, bagi sedekah kat masjid/surau, Tuhan da terima la taubat ko tu..padahal ketulusan hati korang samalah macam memasak nasi goreng kampung tu, ketulusan dan keikhlasan ko x full package, iman jgn ckp r..korang bersolat, tapi x khusyuk..

'eh barcelona semalam lawan menang ke kalah, xpe lepas ni aku cek', 'alamak, bos mintak keje tadi, x siap lagi','malam ni nk makan kat mana ek..makan kat damansara r, leh tgk awek hot2, huhu'

kan ke ala kadar tu..solat ko kemana, ingatan ko kemana..macam tu taubat ko katakan tu wan..

oh masih jahil lagi diriku, isk2~...(nangis sebentar sambil menyedut asap rokok, bila ko nk insaf ni)

baca Al-Quran pun satu hal gak..bukan aku nak ckp x bagus baca, memang bagus dapat pahala tu..tapi korang(aku) paham tak maknanye?? kalo yang paham tu bagusla..ni yang tak paham termasuk diriku ini..ape nak jadik, baca sedap merdu, tajwid semua betul(bukan akula yang pastinye, in process in making it right), tapi satu patah pun korang x tahu ape maksudnye kan? tu baru maknanye, tafsirnye belum tanya lagi..sama la denga baca yassin

oh masih jahil lagi diriku, isk2~...(dah, dah abis isap rokok da)

so maksud yang aku cuba sampaikan disini, ape kata kita sama2(aku juga) take the next step?

baguslah dah berubah nak bertaubat, tapi kalo nak buat betul2 la..
kita khusyukkan solat kita, kita amik tau plak makna ayat2 Al-Quran plak, dan mengharapkan keampunan dan keredhaan Allah dengan penuh ketulusan/keikhlasan dan yang pasti dengan penuh keimanan terhadapNya..

(oh, ko da cukup hebat wan sebab menyedarkan orang melalui entry ko kali ini, ape buang tebiat ko tbe2 ni, nak berlagak alim plak ni..)

berbalik kepada cerita nasi goreng tadi...pelanggan2 pun kira terpaksa dtg mkn tempat korang sebab xde choice lain, tapi Allah ade choice len..korang buat la ala kadar, Allah carik orang len yang buat dengan setulus dan keikhlasan hati..

aku x penah cakap aku baik, apetah lagi perkataan alim tu nak ditujukan kepada aku, akakaka...
aku tulis ni semua bukan sebab ape, untuk diri aku jugak..sebab bila aku tulis, aku tengok balik n aku ingat..kalo kat sekolah pun cmtu gak kan, kalo cikgu ngajar kat depan, korang dengar je tapi x amik note, rase2nya esok kalo cikgu tanya balik korang boleh jawab x? Otak manusia ni boleh mengingat dalam masa 4-6 jam je x silap aku(aku penah terbaca dekat satu sumber..tengok kan aku x ingat sebab aku x amik note..)

aku buat tulis semua ni untuk diri aku jugak, untuk menyedarkan diri aku, untuk merendahkan diri aku kepadaNya..aku tidak mau buat separuh jalan, xnak ade bumbung roboh, xnk masak nasi ala kadar..

aku xde hadis atau potongan ayat2 Al-Quran untuk di selitkan bersama, sebab aku pun bukan reti sangat..tapi aku sedang in process, insyAllah mungkin akan ada di masa2 akan datang..

akhir kata sebelum aku berundur diri, aku ingin memohon maaf jika ade terkasar bahasa dan rase tempias kt diri (adeh!)..aku bukan buat semua ini dengan tujuan untuk berdakwah eh, ape dakwah pakai internet..nak face to face r...

Wassalam~..



P/S: kalo korang rasa aku ni pelik ke, poyo ke, berlagak ke lantak korang r...aku x suruh korang baca pun..ade ke?

(aksi menyambung kembali kerja terhadap adobe photoshop cs3 dan photoshop lightroom, lambatnye ko buat keje wan..)


ingin jadik air terjun, sebab air terjun xde dosa..kalo ade pun, orang yang melakukan perbuatan berdosa kat kawasan air terjun tu, hehe..(bukan aku pastinya); btw, ni gmba aku yang amik (riak plak, astaghfirullah)