Thursday, July 23, 2009

Unstoppable dan Sebagainye

Ape bndalah tu, aku sndiri x tau.. yg aku tau bndalah tu mnjana duit hari2..tp yg aku nk tau ape bnda yg korg bt smpai leh jana duit tu..xde r, nk ajk org msk biznez ko tp x tau ape yg ko bt btpe kan...tbe2 je ade duit, jadahnye...duit ko dtg dri mana?? xpe la..aku x brminat nk tau pun sbb aku x brminat ngan duit..

Ape? nk support diri? gaji 4 angka x cukup? dulik hape aku x cukup..sape ko nk kate duit aku x cukup?? Tuhan? Boleh je aku idup skrg ni..cukup je duit aku, bole beli mcm2 lg..ape yg x cukup nye bg korg aku x tau r..mgkn korg nk pakai kete besa kot, aku kete kecik pun da bole gerak jauh..mgkn nk bju mhl2 kot, aku bj murah2 lagi cantik dr baju ko ok je..mgkin ko nk mkn sedap2 kot, aku mkn kt restoran mamak dah sedap gila, western tah apejadah smua tu xleh msk r tekak org kampung ni..

aku bkn nk mrh, bkn x puas hati ngan kejayaan dorg, tp aku tgk dorg mcm brlagak lak ngan duit n brng2 yg dorg ade..rilek2 sude~, tau la kaya..nk papmpang kekayaan ko kt org tu btpe, riak tu nameye, Tuhan x suke..

itu pndapat aku r, dari segi ideologi aku bnda ni FUCKING BULLSHIT! nk kaya, nk kaya..aku xnk kaya..aku nk pahala, tu org kt masjid ajk bt pahala, free je, xyah kuar byk duit, xdelak org ramai berpusu-pusu pergi, nk dftar diri bt kebaikan..ni nk buat duit..aku x ckp la aku ni pegi kan, tp skurang2nye aku x mngejar kebendaan..

bak kata membe aku td, ''
ferrari keretanya mahal, itu sume dunia punya hal, 100 ferrari pun bole dapat kalau masuk syurga, tapi mampukah kamu beli 'tiketnya'? ferrari harga berjuta ringgit Malaysia, tiket syurga berapekah agaknya?''

haa, ni aku buat smua ni utk nasihat diri aku jela, sbb aku rase pahala aku x cukup lg utk beli 'tiket' syurga..sedih woo, org yg slalu mngadap, bertaubat ngan Tuhan pun nangis lagi sbb tau diri x layak lg masuk syurga-Nya..

lag kata2 dr membe aku,

'Akhirat setia menanti...Dunia sibuk meng'khurafat'kan khalifah...khalifah akhir zaman sibuk mem'baiah' dunia menjadi amirul mukminin...'

dok sibuk kejar duit btpa, bwk duit masuk kubur ka? hang nk pakai kain kapan emas ka? keranda hang bertatah berlian ka? nk kubur cara kafir ka dok sebok kejar harta? pastu kata org x mngikut zaman, akal fikiran sempit, cmne melayu nk maju, hang nk maju duniawi btpa..faedah apetah interest satu sen pun hang xda kalo lagu tu hang nk msk syurga..

dunia smua sekejap je, ni aku dok pejam celik dah 22 tahun, jap lg pejam celik, dah 30, tah2 x smpat nk celik dah mampus..kita x tau ajal kita kan..

so, aku bkn ape, dari dok ajak org join bisness korg yg x tau ape korg bt tbe2 dpt duit..baik ajk org g beribadah kt masjid, xyah kuar duit permulaan, hnya bwk diri dan iman je..

2 je la yg aku nk ckp, ade lg tp aku rase drpd aku membebel psl dorg baik aku bebel psl diri aku ni dulu, yg x kuat iman ni..

p/s: rindu mak abah (xde kene mengena tapi saje)


gamba xde kene mngena ngan cite, saje suke tgk gamba kucing ni

12 comments:

yanasaja said...

tiket wayang nak beli x?

Tok Zu said...

ongkos untuk mak abah duit halal ya dong,jangan lupa !

akue said...

halal!~

ellielira said...

we, aku usha ko punya blog.mintak halal..

akue said...

ape r elly, ko nk mntak halal ape, akakaka

AnOkMeKyAm said...

jgn la mrh2 cik abg..nnt cpt tuer..haha..inilah lumrah kehidupan..
yg kaye makin kaye..yg miskin jd makin miskin..

okinokiyo said...

ni ko marah sapa ni..konfius..ke ada org ajak buat MLM ke?haaah?

Atuk said...

kucing tu senyum kat awak ke wan... cute ajee

akue said...

cute kan..hehe
hari tu x smpt nk men2 ngan aju, huhu

Anonymous said...

kwn aku ade masuk menda ni. aku tanak masuk tapi aku stil nak kawan ngan dia tp kang dia ajak aku masuk plak n nnt mane tau dia ingat aku kawan ngan dia sbb dia byk duit. so, last2 aku tak kawan dah ahahaa. mlm ni keco la buat aku hilang kawan sbb sebuk nak cari duit banyak padahal student lagi. nnt time dah hbs blaja buat la. haiya. manusia.

-alishe-

chipsmore said...

mari reramai kita kumpul pahala..hehe ;)

Razlan Al Haj said...

hahaha,.. aku baru jer kn td,.. betul laa bro ,.. dia punya style mmg cam2,.. dia x bgth jual apa ,... pastu nak suruh owang beli ,.. hahaha. i thought there r stupid,.. there should Stop It.... lalala
daaaa