Thursday, July 23, 2009

Unstoppable dan Sebagainye

Ape bndalah tu, aku sndiri x tau.. yg aku tau bndalah tu mnjana duit hari2..tp yg aku nk tau ape bnda yg korg bt smpai leh jana duit tu..xde r, nk ajk org msk biznez ko tp x tau ape yg ko bt btpe kan...tbe2 je ade duit, jadahnye...duit ko dtg dri mana?? xpe la..aku x brminat nk tau pun sbb aku x brminat ngan duit..

Ape? nk support diri? gaji 4 angka x cukup? dulik hape aku x cukup..sape ko nk kate duit aku x cukup?? Tuhan? Boleh je aku idup skrg ni..cukup je duit aku, bole beli mcm2 lg..ape yg x cukup nye bg korg aku x tau r..mgkn korg nk pakai kete besa kot, aku kete kecik pun da bole gerak jauh..mgkn nk bju mhl2 kot, aku bj murah2 lagi cantik dr baju ko ok je..mgkin ko nk mkn sedap2 kot, aku mkn kt restoran mamak dah sedap gila, western tah apejadah smua tu xleh msk r tekak org kampung ni..

aku bkn nk mrh, bkn x puas hati ngan kejayaan dorg, tp aku tgk dorg mcm brlagak lak ngan duit n brng2 yg dorg ade..rilek2 sude~, tau la kaya..nk papmpang kekayaan ko kt org tu btpe, riak tu nameye, Tuhan x suke..

itu pndapat aku r, dari segi ideologi aku bnda ni FUCKING BULLSHIT! nk kaya, nk kaya..aku xnk kaya..aku nk pahala, tu org kt masjid ajk bt pahala, free je, xyah kuar byk duit, xdelak org ramai berpusu-pusu pergi, nk dftar diri bt kebaikan..ni nk buat duit..aku x ckp la aku ni pegi kan, tp skurang2nye aku x mngejar kebendaan..

bak kata membe aku td, ''
ferrari keretanya mahal, itu sume dunia punya hal, 100 ferrari pun bole dapat kalau masuk syurga, tapi mampukah kamu beli 'tiketnya'? ferrari harga berjuta ringgit Malaysia, tiket syurga berapekah agaknya?''

haa, ni aku buat smua ni utk nasihat diri aku jela, sbb aku rase pahala aku x cukup lg utk beli 'tiket' syurga..sedih woo, org yg slalu mngadap, bertaubat ngan Tuhan pun nangis lagi sbb tau diri x layak lg masuk syurga-Nya..

lag kata2 dr membe aku,

'Akhirat setia menanti...Dunia sibuk meng'khurafat'kan khalifah...khalifah akhir zaman sibuk mem'baiah' dunia menjadi amirul mukminin...'

dok sibuk kejar duit btpa, bwk duit masuk kubur ka? hang nk pakai kain kapan emas ka? keranda hang bertatah berlian ka? nk kubur cara kafir ka dok sebok kejar harta? pastu kata org x mngikut zaman, akal fikiran sempit, cmne melayu nk maju, hang nk maju duniawi btpa..faedah apetah interest satu sen pun hang xda kalo lagu tu hang nk msk syurga..

dunia smua sekejap je, ni aku dok pejam celik dah 22 tahun, jap lg pejam celik, dah 30, tah2 x smpat nk celik dah mampus..kita x tau ajal kita kan..

so, aku bkn ape, dari dok ajak org join bisness korg yg x tau ape korg bt tbe2 dpt duit..baik ajk org g beribadah kt masjid, xyah kuar duit permulaan, hnya bwk diri dan iman je..

2 je la yg aku nk ckp, ade lg tp aku rase drpd aku membebel psl dorg baik aku bebel psl diri aku ni dulu, yg x kuat iman ni..

p/s: rindu mak abah (xde kene mengena tapi saje)


gamba xde kene mngena ngan cite, saje suke tgk gamba kucing ni

Tuesday, July 07, 2009

kesah Kesah

dah lame aku x tulis blog sbb aku x tau nk tulis ape..sejak kaki aku kene tikam ngan plag tu, mcm kehilangan idea lak, hahaha..

baru2 ni aku pindah rumah selama 3 hari ke opis aku..gara2 nak siapkan keje yg duenye ahad mlm, trpaksa la aku brtungkus lumus..bkn aku je r, opismate aku ade gak..

ktorang bt proposal utk MBKT (MAJLIS BANDARAYA KUALA TERENGGANU) pnya building..so dorg mntk 2 option, aku pun ditarik msk gak sbb aku leh bt keje ngan laju dlm waktu trtekan, akaka..

so ktorang dibahagi kepada dua team (yg ktorng sndiri pndai2 decide), satu team JKR, satu lagi team swasta, JKR ni aku ngan max..

so adengan membuat 3d pun brmula..dahla mlm jumaat dlm pkl 1230 tu, bos aku rejek dua2 design..mase tu da 40% siap, kene design blk dlm mase 1 1/2 hari..ok la, demi kerja bt je la

aku kekurangan tdo dlm mase 3 hari tu, aku tido selama 3 jam je sehari..ok la 2, mcm time2 blaja gak, tp time blaja pun aku x smpt siap design, ni maju sket la, akakaka

sabtu tu, aku kol parents aku..tp aku x smpt ckp ngan mak aku sbb die dah tdo, dorg ade bt bbq, jeles2..xpe, nnt mak abah dtg mnggu ni..

somembuat keje la kita, ahad pagi 2 aku br siap satu blok, ade lagi dua blok, arghhh!!! aku mntk tolong zul(opismate aku yg dipanggil utk tolong2 bnda2 kecil) buatkan structure utk 2 blok tu, nnt facade die aku pandai2 r design..

mlm tu dlm pkl 8, br aku start render..Alhamdulillah, siap gak r, wlpn ade gak bos x puas hati sket, tp xpe r..satu lg team pun siap gak, die pnya design lg gempak..

nak tgk hasil ktorng stay opis? aku rase puas gak r ngan design aku yg ni brbanding mase aku blaja, ni lah yg paling cntek pernah aku bt, hahaha


ni team JKR punya, tp bumbung tu mcm nk roboh je la kalo design mcm tu,xde sapot sbb x smpt nk buat, akakaka


yg ni team swasta pnya, design gempak gile..aku suka

itulah hasilnye..pas2 semalam aku cuti, aku blk rumah dlm pkl 2 pagi hari isnin, tdo smpai pkl 9, smbng trus smpai kol 12 tghri br bgn..

itulah kesahnye..end