Sunday, November 01, 2009

Ala Kadar?

Assalamualaikum..

sambil mengedit gamba ni aku terasa hendak berblogging, kenapa pun aku x tau..

tapi masalahnye aku memang xde cerita hendak bercerita, minggu aku berlalu seperti minggu biasa2 aku lalui..cuma ape yang aku nk beritahu(bukan aku nak riak, tapi cuma nk beritahu so spaya xde orang trkejut, n orang boleh ingatkan aku supaya aku x omong2 kosong atau kerja separuh jalan), aku sedang cuba untuk merubah..

merubah ape? haa..itu yang sedang dilakukan aku..bukannya aku hendak merubah kete kancil aku menjadik kereta kancil turbo/racing/whatsoever r, juga bukan merubah sebatang rokok yang sedang dinyalakan di bibir aku ketika ini menjadik asap didalam peparu aku(walaupun itu yang aku sedang lakukan)..bukan, bukan itu maksud merubah yang aku maksudkan..

merubah yang aku maksudkan disini ialah merubah diri yang sudah penuh ngan dosa maksiat, berharap tidak mati ketika ini supaya aku sempat bertaubat..

aku x pernah cakap diri aku baik, atau diri aku ini bersih..aku sangat kotor..penuh kekotoran, anjing kurap tepi jalan lagi bersih dari aku (dari segi rohani) sebab diorang xde dosa..tapi aku ini, tiap2 masa ade je dosa dilakukan..so dengan itu aku sedang merubah diriku dari segi rohani ku, hendak bertaubat kepada Allah S.W.T..

selalunya aku kadang2 ade tertinggal solat, terlambat solat, solat awal tapi x g surau berjemaah (padahal surau kat bwh rumah je)..sebab tu aku sedang merubah diriku ini

(ooh, aku sudah tidak tinggal solat lagi, aku sudah tidak melengah2kan waktu solatku, aku dah bersolat berjemaah di surau, aku sudah bertaubat kiranye ni..)

HANGGUK LU WAN!!! sekiranya begitu pemikiran ko wan, nak cium/nmpak syurga pun aku x tentu lagi, sebab penglihatan/penghiduan aku telah tersekat ngan kejahilan diriku sendiri..

tiap2 orang bole buat macam tu, tapi adakah setiap apa yang dibuat oleh kamu itu penuh ngan keimanan, ketulusan dan keredhaan mu??

aku bagi contoh r..korang bukak kedai makan, nak masak nasi goreng kampung dengan telur mata untuk pelanggan korang..korang pun sediakanlah segala2nya, bawang, nasi, dan macam2 rempah lagi r..tapi korang masak ngan ala kadar je, kadang2 bawang x potong betul, ikan bilis korang letak sikit, pelanggan mintak bagi pedas sikit korang bantai bagi same je rase ngan alasan banyak lagi order orang len..pastu korang sudah puas hati ngan hasil masakan korang sebab tgk kedai korang penuh je pelanggan..tapi kedai korang penuh bukan sebab makanan korang sedap tapi sebab korang jual murah; RM 2..sape xnak murah cmtu, lagi2 idup kat bandar besar leh dapat murah cmtu..

haa, bendalah tu samalah juga dengan ketulusan dan keikhlasan korang dalam bertaubat..korang rase korang da solat berjemaah, dah baca Al-Quran tiap2 malam, baca yassin tiap2 mlm jumaat, bagi sedekah kat masjid/surau, Tuhan da terima la taubat ko tu..padahal ketulusan hati korang samalah macam memasak nasi goreng kampung tu, ketulusan dan keikhlasan ko x full package, iman jgn ckp r..korang bersolat, tapi x khusyuk..

'eh barcelona semalam lawan menang ke kalah, xpe lepas ni aku cek', 'alamak, bos mintak keje tadi, x siap lagi','malam ni nk makan kat mana ek..makan kat damansara r, leh tgk awek hot2, huhu'

kan ke ala kadar tu..solat ko kemana, ingatan ko kemana..macam tu taubat ko katakan tu wan..

oh masih jahil lagi diriku, isk2~...(nangis sebentar sambil menyedut asap rokok, bila ko nk insaf ni)

baca Al-Quran pun satu hal gak..bukan aku nak ckp x bagus baca, memang bagus dapat pahala tu..tapi korang(aku) paham tak maknanye?? kalo yang paham tu bagusla..ni yang tak paham termasuk diriku ini..ape nak jadik, baca sedap merdu, tajwid semua betul(bukan akula yang pastinye, in process in making it right), tapi satu patah pun korang x tahu ape maksudnye kan? tu baru maknanye, tafsirnye belum tanya lagi..sama la denga baca yassin

oh masih jahil lagi diriku, isk2~...(dah, dah abis isap rokok da)

so maksud yang aku cuba sampaikan disini, ape kata kita sama2(aku juga) take the next step?

baguslah dah berubah nak bertaubat, tapi kalo nak buat betul2 la..
kita khusyukkan solat kita, kita amik tau plak makna ayat2 Al-Quran plak, dan mengharapkan keampunan dan keredhaan Allah dengan penuh ketulusan/keikhlasan dan yang pasti dengan penuh keimanan terhadapNya..

(oh, ko da cukup hebat wan sebab menyedarkan orang melalui entry ko kali ini, ape buang tebiat ko tbe2 ni, nak berlagak alim plak ni..)

berbalik kepada cerita nasi goreng tadi...pelanggan2 pun kira terpaksa dtg mkn tempat korang sebab xde choice lain, tapi Allah ade choice len..korang buat la ala kadar, Allah carik orang len yang buat dengan setulus dan keikhlasan hati..

aku x penah cakap aku baik, apetah lagi perkataan alim tu nak ditujukan kepada aku, akakaka...
aku tulis ni semua bukan sebab ape, untuk diri aku jugak..sebab bila aku tulis, aku tengok balik n aku ingat..kalo kat sekolah pun cmtu gak kan, kalo cikgu ngajar kat depan, korang dengar je tapi x amik note, rase2nya esok kalo cikgu tanya balik korang boleh jawab x? Otak manusia ni boleh mengingat dalam masa 4-6 jam je x silap aku(aku penah terbaca dekat satu sumber..tengok kan aku x ingat sebab aku x amik note..)

aku buat tulis semua ni untuk diri aku jugak, untuk menyedarkan diri aku, untuk merendahkan diri aku kepadaNya..aku tidak mau buat separuh jalan, xnak ade bumbung roboh, xnk masak nasi ala kadar..

aku xde hadis atau potongan ayat2 Al-Quran untuk di selitkan bersama, sebab aku pun bukan reti sangat..tapi aku sedang in process, insyAllah mungkin akan ada di masa2 akan datang..

akhir kata sebelum aku berundur diri, aku ingin memohon maaf jika ade terkasar bahasa dan rase tempias kt diri (adeh!)..aku bukan buat semua ini dengan tujuan untuk berdakwah eh, ape dakwah pakai internet..nak face to face r...

Wassalam~..



P/S: kalo korang rasa aku ni pelik ke, poyo ke, berlagak ke lantak korang r...aku x suruh korang baca pun..ade ke?

(aksi menyambung kembali kerja terhadap adobe photoshop cs3 dan photoshop lightroom, lambatnye ko buat keje wan..)


ingin jadik air terjun, sebab air terjun xde dosa..kalo ade pun, orang yang melakukan perbuatan berdosa kat kawasan air terjun tu, hehe..(bukan aku pastinya); btw, ni gmba aku yang amik (riak plak, astaghfirullah)

Thursday, October 29, 2009

Pukul Dua

aku da lama x mengupdate blog kerana aku bz ngan kerja opis(xde r bz sangat) n bz ngan kerja photography aku(ni btul tgh bz r)..bukan aku x nak update, tapi mood tu xde lagi..ni pun baru dtng mood ni..

aku baru2 ni, dalam 3-4 minggu lepas r, slalu baca blog orang len r..yang pasti bukan blog mak merah sbab aku bkn nk tau hal2 korang, korang btpe hari2, beli itu ini, g mana2 lantak ko r..mungkin orang len suka tau hal korang tapi aku bukan cmtu..

blog yg aku slalu baca baru2 ini ialah kutuk melayu dan 'fixing a tube'..

dua blog ini bagi aku sangat best, sebab:

1. Mantot(pemilik kutuk melayu) post benda2 yang general, adelah sket2 bnda berkaitan ngan diri peribadi die, tapi yang tu aku skip r..

2. GENERAL maksud aku disini ialah benda yang berlaku di persekitaran hidup kita, dalam kitaran hidup kita sndri..seronok baca bnda2 tu sbb aku dapat memperluaskan pemikiran aku lagi untuk berpikir secara kreatif dan kritis..lagi2 lah aku yg tak berkecimpung sangat nk tau hal dunia ni..

3.Yang tukar tiub tu plak, biasa lah, blog berkaitan dengan politik..aku walaupun x minat ngan politik MALAYSIA yg gampang, kene amik tau gak sbb nnt orang kata aku katak lak kan..aku dulik hape orang nk kata aku katak pun, tapi untuk berbicara ngan orang2 zaman sekarang ni, kenelah ade pengetahuan juga tntang tu..

4.Blog politik ni plak aku pasti dari pihak pembangkang, kalo x pembangkang dia duduk atas pagar, mcm humpty dumpty cuma die x jatuh lagi r and xkan jatuh rasenye..

itu je sebabnye aku rase..aku berminat nk tau bnda2 yang ade kaitan dengan persekitaran hidup aku, yang benefitnya bukan ke atas aku je, tapi ke seluruh masyarakat, ye r..kata '1MALAYSIA '..

dan pada itu, aku rase aku xkan update blog aku mengenai hidup aku je(yang x berfaedah) sebab aku pernah terbaca satu quote yang mengatakan:

  • Orang yang pandai adalah mereka yang bercakap tentang ilmu..
  • Orang yang biasa adalah mereka yang bercakap tentang peristiwa..
  • Orang yang bodoh adalah mereka yang bercakap tentang orang lain..
  • Orang yang paling bodoh adalah mereka yang bercakap tentang diri sendiri..
(Nota untuk Orang Slow..) Orang bijak tak mudah marah bila dengar ayat berbunyi “bodoh”, aku tak kata kat korang sorang, dan biasanya orang pandai bila dengar 4 rangkap terakhir yang aku quote kat atas akan tersenyum faham, kalau nak komplen, mungkin mereka yang pandai itu akan tambah lagi kepada perkara paling pandai atau perkara yang buat kita jadi paling-paling-paling bodoh, maka tolong jangan jadi bodoh, tolong.., tapi sebab kau tak faham dengan ayat yang ringkas maka aku terpaksa tulis makna ayat di atas. Cis! Orang yang bodoh adalah mereka yang bercakap tentang orang lain.., bermaksud, mengumpat dan yang sewaktu dengannya.., tak payah nak melenting, itu maksud aku, jelas, sebelum itu bukankah aku dah cerita kisah orang muda yang sedang mengumpat, kenapa tak faham? Manakala maksud, “Orang yang paling bodoh adalah mereka yang bercakap tentang diri sendiri”... , adalah orang yang memuji diri sendiri, mengumpat berdosa dan memuji diri masuk neraka, itu maksud aku, tapi jika kau tulis tentang diri sendiri namun terselit ilmu yang baik, maka kau jadi bijak, atau kau just cerita kisah kau dan peristiwa, maka kau jadi orang yang biasa sahaja.., dan andai kau cakap tentang orang lain, yang penuh dengan ilmu, kau akan jadi bijak jugak, tapi jika kau cerita hanya peristiwa orang lain, kau jadi biasa balik.. Maka janganlah perasan bodoh, kasihan, korang tu muda lagi.. Akhir kata, mereka yang tulis diari on line dan paksa orang baca, itu bodoh..,tapi mereka yang tulis tanpa mintak orang lain baca, menulis untuk diri sendiri, itu kira biasa sahaja.

aku amik dari blog mamat ni..

so smpai disini saja aku tulis sbb skrang da pukul 2.40 p.m..kang aku x buat keje bos aku marah, dan aku takut sbb mmg aku bersalah sbb bukak tenet n x bt keje time waktu keje, akakaka..

Wassalam~..


contoh kucing yang mengikut ajaran islam..mengelak syaitan memasuki bdan tuannye..aku inginkan kucing seperti ini

P:S: aku tengah mengikuti blog keretamayat..memang sangat berguna lagi2 terhadap diri aku ni..sedang cuba mengubah diri yang hina dina ini..



Thursday, October 15, 2009

Geli & Gedik

aku ada twitter....

.............

terasa geli lak aku ngada2 nak ade twitter, x gheti den nak berkata2 slalu ni, slalu pendam je dalam hati...

tp aku ade gak sbb aku saje2 nk tgk ape bnda yg bestnye...kal ade ramai membe leh aku tgk ape prkmbangan dorg..huhuhu...haa, yang ni gedik..

Tuesday, October 13, 2009

idea..

semalam kol kampung..kesian kt family aku..smua ade sakit2, abah n mak sakit, zara sakit, yana sakit...harap2 mereka cepat sembuh dan tidak melarat..

dah lama x sentuh blog ni, asik bukak tgk org len pnya blog je..sndri nk post mls..

jumaat hari tu, aku ade job kawen..opismate aku sndri..so slama 3 hari aku menjadi OP(official Photographer)..penat seh~..tp best r..ade bnda nk mengisi masa lapang aku..pastu insyAllah ade lg job2 sterusnya selepas ini..masa aku belaja nnt aku akan ade amik job jgk cuma x byk r...kalo stakat brtunang tu bole la..

so dengan adenya stok2 job kawen/tunang yg mndatang ni, bolelah aku mengupdate blog photography aku yg sedang in process..

lagi ape nak tulis..raya dah nak abis..mmmm...haa, insyAllah next month aku nak beli lens baru lak..trigger flash hari tu dah beli, kali ni lens plak..

Tuesday, September 15, 2009

LIST ALL OF THEM

aaa...lame x sentuh, aku bz bz bz..bz keje bab*(pose so nk carut kene censored)..

salam kepada smua, wlupn tiada ramai yg bace.. dulik hape aku..

tup tap tup tap lg brape hari nk raya..tp aku xde feel nk raya pun, feel nk balik kampung je adela, haha..cuti smnggu woo..sape xnk..tp yg x bestnye...aku ade nk beli lens TETAPI disebabkan wang tidak mncukupi trpksa tangguh lagi..aku rase dah dkt 3 bulan penangguhannye..pastu aku ade nk beli trigger utk flash..tu plak da 2 bulan trtangguh..aku x tau r ape aku guna ngan duit aku..aku bt bayar bil, duit rumah, keperluan mandi, keperluan selepas mandi, makan minum, rokok(sedang cuba kurangkan, tolong~)..pastu ade r bla sana bla sini sket..pastu tgk2 da tnggl sket duit..financial flow aku sgt lahan*t !!

xpe..sbb aku x kesah sgt psl kewangan aku..jnji aku leh sapot dlm sebulan idup aku ok r...pastu akak2 aku n adik aku serta ibubapa aku selalu igt aku xde duit..padahal ade je..aku saje nk pao duit akak2 aku..

tapi tu la, aku xde mood nak raya, xde mood nk bt keje, xde mood nk jumpa awek(bukan x syang, tpi xde mood je eh..), xde mood nk bt pape je la...ni lah yg terjadi bile mood aku down tbe2..n aku x tau smpai bile mood aku down, maybe lama, maybe its maybelinne(lwk pun dah hambar kerna x mmpu mnjana otak dengan cargas)

aku nk senaraikan ape yg aku nak sebelum ujung taun ni..kalo x dpt sbelum ujung taun, aku kene brenti berharap utk pape bnda yg aku selepas ni..

1. Phottix Tetra Flash Trigger + 2 Receiver


bendalah ni trigger flash, so xyah nk mount flash atas kamera..ltk jauh2 pun bole tp dlm lingkungan 30m meter

2. 17-50mm f2.8 Tamron for Nikon atau 35mm f1.8 prime Nikon

yg ni 17-50mm, lbih kurang mcm lens aku skrg cume f die lg besar..tu yg best


yg ni pulak prime lens..penting ade prime lens ni..sbb bokeh die mnarik, n xyah zoom2

3. Keluhuran Perlembagaan

tuan agong dan puan agong

itu je lah bnda yg aku nak..x byk rupenye dlm list-mesti-nak aku ni..bgus r x membazir..'ah ko, nk beli 2 ni pun terkial2..'

tu jelah aku nk tulis...

p/s: xnak potong rmbut...dah bt deal ngan mak abah lepas potong rmbut time konvo xnk potong selama setaun, potong time tu bln 4..tggu lg 7 bulan je..x lame..

Tuesday, September 08, 2009

...











hari raya aku mao pao akak2 aku duit raya..sebab aku xde gaji n xde bonus..aku x kire, nk duit raya.. itu je


bile marah muka jadik cmni..










Thursday, August 20, 2009

SELAMBAK!!

lame x masuk..sbb xde idea nk tulis ape..br lepas bek demam, demam 1 hari, haha..mkn panadol tdo, amik mc, bgn da ok..setel~..

hmm..aku ade nk ltk gamba time abg amat kawen, time jln2 g penang, time meow konvo..nk letak gmba je la sbb nk tulis mcm x prlu kerna gmba je dah mnceritakan byk mende...ok, aku mgkn ltk description sket kt gamba2 aku..

aaa...nah, tgk sndri je la ye..

mula2 gmba kawen










ok..tu gmba utk kawen..skrg gamba jln2 g penang plak

















haa..dah setel yg tu..gmba konvo lak..












Thursday, July 23, 2009

Unstoppable dan Sebagainye

Ape bndalah tu, aku sndiri x tau.. yg aku tau bndalah tu mnjana duit hari2..tp yg aku nk tau ape bnda yg korg bt smpai leh jana duit tu..xde r, nk ajk org msk biznez ko tp x tau ape yg ko bt btpe kan...tbe2 je ade duit, jadahnye...duit ko dtg dri mana?? xpe la..aku x brminat nk tau pun sbb aku x brminat ngan duit..

Ape? nk support diri? gaji 4 angka x cukup? dulik hape aku x cukup..sape ko nk kate duit aku x cukup?? Tuhan? Boleh je aku idup skrg ni..cukup je duit aku, bole beli mcm2 lg..ape yg x cukup nye bg korg aku x tau r..mgkn korg nk pakai kete besa kot, aku kete kecik pun da bole gerak jauh..mgkn nk bju mhl2 kot, aku bj murah2 lagi cantik dr baju ko ok je..mgkin ko nk mkn sedap2 kot, aku mkn kt restoran mamak dah sedap gila, western tah apejadah smua tu xleh msk r tekak org kampung ni..

aku bkn nk mrh, bkn x puas hati ngan kejayaan dorg, tp aku tgk dorg mcm brlagak lak ngan duit n brng2 yg dorg ade..rilek2 sude~, tau la kaya..nk papmpang kekayaan ko kt org tu btpe, riak tu nameye, Tuhan x suke..

itu pndapat aku r, dari segi ideologi aku bnda ni FUCKING BULLSHIT! nk kaya, nk kaya..aku xnk kaya..aku nk pahala, tu org kt masjid ajk bt pahala, free je, xyah kuar byk duit, xdelak org ramai berpusu-pusu pergi, nk dftar diri bt kebaikan..ni nk buat duit..aku x ckp la aku ni pegi kan, tp skurang2nye aku x mngejar kebendaan..

bak kata membe aku td, ''
ferrari keretanya mahal, itu sume dunia punya hal, 100 ferrari pun bole dapat kalau masuk syurga, tapi mampukah kamu beli 'tiketnya'? ferrari harga berjuta ringgit Malaysia, tiket syurga berapekah agaknya?''

haa, ni aku buat smua ni utk nasihat diri aku jela, sbb aku rase pahala aku x cukup lg utk beli 'tiket' syurga..sedih woo, org yg slalu mngadap, bertaubat ngan Tuhan pun nangis lagi sbb tau diri x layak lg masuk syurga-Nya..

lag kata2 dr membe aku,

'Akhirat setia menanti...Dunia sibuk meng'khurafat'kan khalifah...khalifah akhir zaman sibuk mem'baiah' dunia menjadi amirul mukminin...'

dok sibuk kejar duit btpa, bwk duit masuk kubur ka? hang nk pakai kain kapan emas ka? keranda hang bertatah berlian ka? nk kubur cara kafir ka dok sebok kejar harta? pastu kata org x mngikut zaman, akal fikiran sempit, cmne melayu nk maju, hang nk maju duniawi btpa..faedah apetah interest satu sen pun hang xda kalo lagu tu hang nk msk syurga..

dunia smua sekejap je, ni aku dok pejam celik dah 22 tahun, jap lg pejam celik, dah 30, tah2 x smpat nk celik dah mampus..kita x tau ajal kita kan..

so, aku bkn ape, dari dok ajak org join bisness korg yg x tau ape korg bt tbe2 dpt duit..baik ajk org g beribadah kt masjid, xyah kuar duit permulaan, hnya bwk diri dan iman je..

2 je la yg aku nk ckp, ade lg tp aku rase drpd aku membebel psl dorg baik aku bebel psl diri aku ni dulu, yg x kuat iman ni..

p/s: rindu mak abah (xde kene mengena tapi saje)


gamba xde kene mngena ngan cite, saje suke tgk gamba kucing ni

Tuesday, July 07, 2009

kesah Kesah

dah lame aku x tulis blog sbb aku x tau nk tulis ape..sejak kaki aku kene tikam ngan plag tu, mcm kehilangan idea lak, hahaha..

baru2 ni aku pindah rumah selama 3 hari ke opis aku..gara2 nak siapkan keje yg duenye ahad mlm, trpaksa la aku brtungkus lumus..bkn aku je r, opismate aku ade gak..

ktorang bt proposal utk MBKT (MAJLIS BANDARAYA KUALA TERENGGANU) pnya building..so dorg mntk 2 option, aku pun ditarik msk gak sbb aku leh bt keje ngan laju dlm waktu trtekan, akaka..

so ktorang dibahagi kepada dua team (yg ktorng sndiri pndai2 decide), satu team JKR, satu lagi team swasta, JKR ni aku ngan max..

so adengan membuat 3d pun brmula..dahla mlm jumaat dlm pkl 1230 tu, bos aku rejek dua2 design..mase tu da 40% siap, kene design blk dlm mase 1 1/2 hari..ok la, demi kerja bt je la

aku kekurangan tdo dlm mase 3 hari tu, aku tido selama 3 jam je sehari..ok la 2, mcm time2 blaja gak, tp time blaja pun aku x smpt siap design, ni maju sket la, akakaka

sabtu tu, aku kol parents aku..tp aku x smpt ckp ngan mak aku sbb die dah tdo, dorg ade bt bbq, jeles2..xpe, nnt mak abah dtg mnggu ni..

somembuat keje la kita, ahad pagi 2 aku br siap satu blok, ade lagi dua blok, arghhh!!! aku mntk tolong zul(opismate aku yg dipanggil utk tolong2 bnda2 kecil) buatkan structure utk 2 blok tu, nnt facade die aku pandai2 r design..

mlm tu dlm pkl 8, br aku start render..Alhamdulillah, siap gak r, wlpn ade gak bos x puas hati sket, tp xpe r..satu lg team pun siap gak, die pnya design lg gempak..

nak tgk hasil ktorng stay opis? aku rase puas gak r ngan design aku yg ni brbanding mase aku blaja, ni lah yg paling cntek pernah aku bt, hahaha


ni team JKR punya, tp bumbung tu mcm nk roboh je la kalo design mcm tu,xde sapot sbb x smpt nk buat, akakaka


yg ni team swasta pnya, design gempak gile..aku suka

itulah hasilnye..pas2 semalam aku cuti, aku blk rumah dlm pkl 2 pagi hari isnin, tdo smpai pkl 9, smbng trus smpai kol 12 tghri br bgn..

itulah kesahnye..end

Thursday, June 11, 2009

Tuesday, June 02, 2009

Monday, June 01, 2009

KOnvO n Kawen Ayez


adek bradek yg sengal


bersama ibu bapa tercinta


panas wei..




aku snyum serius ikhlas ni..

ten-q to my parents 4 coming to my convo..n trima keseh gak kt adek bradek aku.. ssh payah je dtg..tp apsal smua hadiah aku bruang je, nadira lak bagi patung org sepak bola..xde bunga ke len2, wuuu..


ok abes bab konvo..
ni bab ayez kawen lak..

adam,amir, azeela, didot, ait, amed, aiman..blkng 2 syamil n aweknya


yen n ait brsama pngantin..ayez


salam n amir


dak2 s2dio yg dtg..


nadira, tini n sarah..

semoga ayez n hariz kekal ke anak cucu cicit..
gamba aku kt kawen ayez xde sbb ni kamera aku..kamera org len ade kot..